Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Pfizer er ikke smidt på porten i Thailand efter prinsesses påståede vaccinekollaps

Faktatjek 13. feb 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den 44-årige prinsesse Bajrakitiyabha af Thailand kollapsede ifølge det thailandske kongehus den 14. december 2022 og blev efterfølgende indlagt. Siden er der blevet spekuleret i, at hendes kollaps skyldes Pfizers vaccine. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Pfizer er blevet smidt ud af Thailand, efter prinsesse Bajrakitiyabha kollapsede umiddelbart efter at være blevet vaccineret

  • Sådan lyder påstanden i et populært facebookopslag

  • Men Pfizers vaccine er fortsat en del af det thailandske vaccinationsprogram, og for nuværende ser det ikke ud til at ændre sig

  • Tilsyneladende er den thailandske prinsesse i kritisk tilstand, men intet tyder på, at det skyldes vaccination

Vaccineproducenten Pfizer er angiveligt blevet smidt ud af Thailand, efter den thailandske prinsesse Bajrakitiyabha kollapsede umiddelbart efter et stik med vaccinen.

Sådan kan man læse i et populært, dansk facebookopslag, der slutter af med at konstatere, at “sandheden vælter ud”, og at det - antageligvis coronavaccinerne - skal stoppes nu.

Men intet tyder på, at Pfizer er blevet smidt på porten i Thailand. Det thailandske kongehus nævner da heller intet om vaccination i deres officielle udmeldinger om prinsessens kollaps, og umiddelbart tyder intet andet på, at Pfizer-vaccinen er skyld i hendes tilstand. 

Det er dog værd at bemærke, at det thailandske kongehus har for vane at være meget lidt informative, så offentligheden har næppe fået hele historien om prinsessens helbredssituation.


Tjekdet
I et facebookopslag påstår Torkil Poulsen, at Thailand har smidt Pfizer ud af landet, efter prinsesse Bajrakitiyabha kollapsede umiddelbart efter et stik med vaccinen. Den information har han fra en anonym kilde i Thailand, men intet tyder på, at Pfizer er blevet smidt ud af landet. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Pfizer ikke smidt ud

På Facebook har Thailands sundhedsministerium afvist forlydender om, at landets myndigheder har stoppet samarbejdet med Pfizer. Ministeriet kalder påstanden “fake news” og opfordrer folk til at undlade at dele falske oplysninger.

Og til faktatjekkere fra nyhedsbureauet AP fortæller en talsperson fra Thailands nationale vaccineinstitut, der hører under sundhedsministeriet, at der ikke er nogen grund til at genoverveje kontrakten med Pfizer eller nogen andre vaccineproducenter.

TjekDet har spurgt Pfizers danske afdeling, om medicinalvirksomheden er blevet smidt ud af Thailand. De har ingen kommentarer, men henviser til AP’s faktatjek, hvor der står, at Pfizer har meddelt, at Thailands lægemiddelstyrelse fortsat anbefaler deres vaccine.    

Svært at blive klog på

Og hvad så med sagens hovedperson?

Ifølge det danske facebookopslag kollapsede prinsesse Bajrakitiyabha umiddelbart efter et stik med Pfizers coronavaccine. 

Men hvad der rent faktisk har fået prinsessen til at kollapse, er tæt på umuligt at slå fast.

15. december 2022 udsender det thailandske kongehus en pressemeddelelse, hvor de bekræfter, at prinsesse Bajrakitiyabha er faldet bevidstløs til jorden, mens hun luftede sine hunde. 

Og 7. januar 2023 specificerer kongehuset i en ny pressemeddelelse, at prinsessen har en uregelmæssighed i sin hjerterytme, der skyldes betændelse efter en mycoplasmainfektion, og at hun stadig ikke er ved bevidsthed. 

I ingen af pressemeddelelserne står der noget om, at vaccination skulle være årsag til prinsessens tilstand. Faktisk nævnes hendes vaccinestatus slet ikke, og TjekDet har ikke kunnet finde andre officielle udmeldinger om, hvorvidt prinsessen er vaccineret mod coronavirus eller ej.

Men man kan uanset hvad heller ikke regne med, at det thailandske kongehus fortæller sandheden om prinsessens tilstand. De har nemlig for vane at være hemmelighedsfulde, fortæller Johannes Dragsbæk Schmidt, der er adjungeret lektor ved Aalborg Universitet, hvor han forsker i Thailands politik og udvikling.

Ifølge ham er hele sagen omgærdet af mystik og rygter, fordi der er flere mærkværdige fortilfælde i stil med prinsessens.

“Det er meget påfaldende, at prinsesse Bajrakitiyabha, hendes mor og kongens søster er eller har været indlagte med nogle meget mærkelige diagnoser på samme hospital, hvor der står bevæbnede vagter ude foran,” siger Johannes Dragsbæk Schmidt. 

Tjekdet
Højtstående thailandske officerer viser deres respekt for prinsesse Bajrakitiyabha på Chulalongkorn Memorial Hospital i Bangkok, hvor hun er indlagt, den 16. december 2022. To dage forinden kollapsede prinsessen ifølge det thailandske kongehus, da hun luftede sine hunde. Foto: Diego Azubel/EPA/Ritzau Scanpix

Skulle kongehusets officielle udmelding vise sig at være sand, er det imidlertid intet bevis på, at Pfizer-vaccinen er skyld i prinsessens tilstand. Ifølge Henrik Nielsen, der er klinisk professor ved Aalborg Universitet og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, er mycoplasmainfektion nemlig ikke en kendt bivirkning ved coronavaccinerne. Han påpeger dog, at mycoplasmainfektion i sjældne tilfælde kan føre til forstyrrelser i hjertet, som det altså ifølge kongehuset er sket for prinsessen.

Men Henrik Nielsen hæfter sig også ved, at mycoplasmainfektioner oftest går i sig selv, og han finder derfor ikke kongehusets forklaring sandsynlig, når prinsessen angiveligt ikke har været ved bevidsthed siden 14. december 2022.

Heller ikke Lægemiddelstyrelsen kan genkende mycoplasmainfektion som en kendt bivirkning ved Pfizers vaccine, oplyser de til TjekDet. I øvrigt fremgår bivirkningen heller ikke af Pfizers indlægsseddel eller i Lægemiddelstyrelsens oversigt over indberettede bivirkninger.

Retssag har aldrig fundet sted

Det danske facebookopslag afsluttes med en bemærkning om, at USA’s højesteret har slået fast, at coronavaccinen ikke er en vaccine. I stedet er det “genterapi”, må man forstå på opslaget.

 

Konspirationen er, at mRNA-vaccinerne - som Pfizers - kan ændre den vaccineredes DNA. Men det er en påstand, forskere flere gange har aflivet over for TjekDet.

 

Det er også et påhit, at USA’s højesteret har fældet dom over coronavaccinen. Den sag faktatjekkede vi sidste år, og det kan du læse mere om her

Har det fra anonym kilde

Manden bag det danske facebookopslag hedder Torkil Poulsen. Han er af den overbevisning, at prinsesse Bajrakitiyabha ligger i koma, fordi hun fik et stik med Pfizers vaccine tre uger inden sit kollaps. 

Til TjekDet fortæller han, at han har sin information fra en anonym kilde i Thailand, der har relation til “de højere kredse”. Han tilføjer, at han ikke ved, hvordan regeringen har tænkt sig at melde sandheden om prinsessens helbred og konsekvenserne for Pfizer officielt ud, men han regner ikke med, at de siger det direkte, fordi det i hans optik kan føre til store retssager.

“Men det er en kendsgerning, at folk ikke længere skal være sprøjtet med de påståede vacciner for at rejse ind i Thailand, så noget er sket,” skriver han i en besked til TjekDet.

Og det er da også rigtigt nok, at vaccination mod covid-19 ikke er et krav for at rejse ind i Thailand. Landets sundhedsmyndigheder har ifølge Reuters ændret på indrejsekravene ad flere omgange, men siden starten af januar har vaccinepas ikke været obligatorisk.

Dengang fortalte landets sundhedsminister, Anutin Charnvirakul, at beslutningen blev truffet efter en vurdering fra et panel af sundhedseksperter.  

“At skulle fremvise bevis for vaccination ville være besværligt og ubelejligt, så panelets beslutning er, at det er unødvendigt,” sagde han ifølge Ritzau.

Opdateret 13. feb 2023