Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Forskningsprojekt om spredning af kemisk støv fra fly gør ikke konspirationsteorien om chemtrails til virkelighed

Faktatjek 30. nov 2023  -  6 min læsetid
Tjekdet
I et facebookopslag kan man læse, at konspirationsteorien om chemtrails nu ikke længere bare er en teori, men en realitet. Beviset findes angiveligt i en artikel om et amerikansk studie, men en af forskerne bag studiet afviser udlægningen i opslaget. Foto: Shutterstock
  • Forskere afslører, at konspirationsteorien om chemtrails ikke længere er en teori, men en realitet

  • Et amerikansk studie beskriver nemlig, hvordan man i klimavidenskabens navn har tænkt sig at sprede kemisk støv fra fly ud over polerne for at få temperaturen til at falde

  • Sådan kan man i hvert fald læse i et populært facebookopslag, der henviser til en artikel fra Illustreret Videnskab om studiet

  • Men studiet beviser på ingen måde, at nogen bevidst forsøger at forgifte verdens befolkning ved at sprede giftige kemikalier ud fra fly

  • Forskerne bag studiet forklarer, at metoden kan hjælpe til mod klimaforandringer, men understreger, at det ikke ligger lige for, at den bliver taget i brug

Der er den slags konspirationsteorier, der dukker op for en tid og forsvinder igen, og så er der dem, der bliver hængende.

I sidstnævnte kategori er teorien om chemtrails, der kort sagt går ud på, at nogen - ingen ved tilsyneladende nøjagtig hvem - systematisk sprøjter gift ud over befolkningen fra fly. Og det kan man angiveligt se med sine egne øjne, når fly af og til trækker hvide, aflange skyformationer efter sig på himlen.

I tidens løb har tilhængere af teorien fremlagt det ene påståede bevis efter det andet. TjekDet har tidligere set en længere række af dem efter i sømmene. Konklusionen har været, at der ingen evidens er for, at teorien er mere end blot en teori.

Men sådan forholder det sig ikke længere, påstås det i et populært facebookopslag, der samlet set er delt flere end 2.000 gange.

Opslaget henviser til en artikel af Illustreret Videnskab fra september 2022, hvor et amerikansk studie omtales. I artiklen kan man læse, at forskerne bag studiet har fundet en metode, hvorpå man kan nedkøle kloden ved at sprede “kemisk støv” fra fly.

“Ja, så forsvandt den “konspirationsteori” altså også,” skriver personen bag facebookopslaget og konkluderer, at chemtrails dermed er en realitet.

Men sådan hænger det altså ikke sammen. For selvom de amerikanske forskeres metode kan lyde meget som teorien om chemtrails, er der lange udsigter til, at den faktisk bliver virkelighed - hvis den overhovedet nogensinde gør, siger forskere.


Striber består af kondens

Hvad angår teorien om chemtrails - kemihaler oversat til dansk - er der både forskel på forestillingerne om, præcis hvilke kemikalier der angiveligt spredes fra flyene, hvem der står bag, og hvad formålet med det hele skulle være. 

Nogle hævder, at formålet skulle være at justere klimaet for at afhjælpe klimaforandringerne eller for at fremme dem. Andre hævder, at det er for at forårsage sygdom blandt mennesker og dyr, hjernevaske selvsamme eller slet og ret at udrydde menneskeheden i sin helhed.

Og beviser skorter det angiveligt heller ikke på. TjekDet har eksempelvis tidligere gransket en stribe billeder, der har været fremlagt som mistænkelige eller som direkte beviser for, at teorien holder stik. Men her viste det sig, at billederne var bragt i en misvisende kontekst, og enten var manipulerede eller spredt bevidst for at puste til konspirationsteorien. Der har med andre ord hidtil ikke været nogen håndgribelige beviser for, at der er noget kuriøst ved flystriberne.

Og der er da også en helt naturlig forklaring på dem, forklarer Lasse Rosendahl. Han er institutleder ved AAU Energi på Aalborg Universitet, hvor han blandt andet forsker i flybrændstof.

De hvide striber, fly af og til forårsager på himlen, er nemlig i virkeligheden kondensstriber og kaldes contrails. De opstår, fordi udstødningsgasserne fra fly indeholder sod, støv og vanddamp, der fryser til iskrystaller i den kolde luft højt oppe i atmosfæren.

Hvis luften er tilpas fugtig, bliver partikler og iskrystaller til kondensationskerner, fordi vanddamp i atmosfæren samler sig - kondenserer - på dem. Og det skaber altså skyer som spor efter flyene, fortæller Lasse Rosendahl.

Ifølge ham er sodpartiklerne, som flyene udleder, sundhedsskadelige. Men det kræver altså, at du indånder dem.

“Når flyene først er oppe at flyve, bliver der udledt væsentligt færre sodpartikler. Sundhedspåvirkningen er primært i forbindelse med, at de holder stille i tomgang på jorden, og lufthavnspersonale bevæger sig omkring,” siger han og tilføjer:

“Hvis teorien er, at nogen tilsætter nogle stoffer til flybrændstof med det formål, at det så skal lave chemtrails i atmosfæren, så finder jeg det stærkt usandsynligt.”

“Chemtrails” er ladesiggørligt 

I teorien kan det sådan set godt lade sig gøre at sprede kemiske stoffer fra fly. Og det er faktisk - på en måde - det, de amerikanske forskere undersøger mulighederne for i det studie, der nu tiltrækker sig opmærksomhed på sociale medier.

Forskerne har nemlig undersøgt, hvordan man kan afkøle polerne ved hjælp af en metode med navnet stratosfærisk aerosolinjektion - også kaldet solar geoengineering.

Hvad er geoengineering?

Geoengineering betegner forskellige metoder til at påvirke miljøet, eksempelvis for at modvirke klimaforandringer. Såkaldt solar geoengineering har til hensigt at reflektere nogle af solens stråler ud i verdensrummet og dermed begrænse opvarmningen af planeten. Det kan blandt andet ske ved at sprede partikler i atmosfæren, som reflekterer sollys.

Idéen med stratosfærisk aerosolinjektion er at skabe et kunstigt vulkanudbrud, fortæller Eigil Kaas, der er professor i meteorologi og klimadynamik ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

“Det fører til, at der bliver reflekteret mere sollys tilbage til verdensrummet, end der ellers ville blive. Og når man reflekterer sollyset tilbage til verdensrummet, så kan sollyset jo ikke varme jorden op,” forklarer han og tilføjer, at det teoretisk set er muligt at efterligne med geoengineering. 

Og forskerne bag studiet har et bud på, hvordan man kan efterligne netop dette. Over en fire måneder lang periode skal 125 specialdesignede tankfly sprede 76,19 ton svovlpartikler ud over polerne, så der skabes en slags skygge for solen, hvormed kloden afkøles.

Dermed er idéen at justere på klimaet ved at sprede kemikalier fra fly. Med andre ord er det umiddelbart ikke svært at se, hvor parallellerne til forestillingerne om chemtrails er.

Men en af forskerne bag det amerikanske studie, Douglas MacMartin, der er lektor ved Sibley School of Mechanical and Aerospace Engineering på Cornell University, sukker, da TjekDet tager kontakt til ham og fortæller, at hans studie bliver udlagt som bevis for, at chemtrails er en realitet. 

“Det virker ret åbenlyst for mig, at der er stor forskel mellem at påpege, at noget er muligt, og at noget rent faktisk sker,” siger han og slår fast, at det, der beskrives i studiet, altså ikke er ført ud i livet.

Ikke udtømt forskningsområde

Idéen om stratosfærisk aerosolinjektion er ikke ny. For eksempel omtalte det amerikanske videnskabsakademi, National Academy of Sciences, allerede idéen i 1992, og en del af forskerne bag studiet, der er omtalt i Illustreret Videnskab, har også tidligere end i 2022 udgivet en forskningsartikel om emnet.

Projekter om solar geoengineering

På hjemmesiden map.geoengineeringmonitor.org kan man læse om projekter omhandlende solar geoengineering, der enten er i gang, gennemført eller afbrudt.

 

I 2022 igangsatte virksomheden Make Sunsets et kommercielt projekt i Mexico, hvor de sendte vejrballoner med omkring 10 gram svovldioxid op i luften, som de solgte som ‘kølingskreditter’. Virksomheden havde dog ikke fået tilladelse til det og måtte stoppe i januar 2023, fordi den mexicanske regering forbød aktiviteten.

 

Kun få forskningsprojekter er indtil videre blevet gennemført. I 2022 testede man eksempelvis i det sydøstlige England udstyr til at injicere aerosoler, men flere projekter er også blevet lagt i graven som følge af offentlig modstand.

Men selvom det ifølge Eigil Kaas længe har været undersøgt, om metoden kan anvendes til at afkøle klimaet, er den aldrig blevet ført ud i livet i stor skala, som studiet lægger op til. Det skyldes for det første, at den som klimaforanstaltning lidt kan sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen, forklarer han.

“Hvis man begynder at sprede aerosoler i atmosfæren uden at sænke CO2-indholdet i den, forpligter man menneskeheden til at blive ved med at gøre det. For hvis man stopper med at injicere og samtidig ikke har bragt CO2-indholdet ned, så er fanden løs, fordi man bare har ladet mængden af CO2 stå til, og så vil temperaturen eksplodere,” siger Eigil Kaas og understreger, at det altså efter hans mening er en dårlig ide. 

Derudover påpeger Toke Emil Panduro, der er seniorforsker ved Insitut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, at forskningsfeltet omkring geoengineering endnu ikke er udtømt. Derfor kender man heller ikke nødvendigvis alle de potentielle konsekvenser ved bevidst at manipulere med vejret.

Flere forskere er da også betænkelige og har kaldt på et forbud mod solar geoengineering. I 2022 lancerede 60 forskere nemlig et globalt initiativ, der opfordrer til en international aftale om at undlade at bruge solar engineering. 

Forskerne frygter blandt andet, at metoden kan påvirke vejrmønstre ved at forstyrre monsuner og forårsage tørke i Afrika og Asien og dermed påvirke forsyningen af basale behov for mad og vand.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Ved OL i Beijing i 2008 gjorde kinesiske myndigheder brug af metoden cloud seeding - skypodning på dansk - for at forhindre regn over de olympiske lege. Det gøres med kemikaliet sølviodid, der via raketter skydes mod skyer og får flydende vand med en temperatur under frysepunktet til at fryse til is. Når den frosne is så falder ud af skyen, tør den på vej mod landjorden og bliver til regn, og på den måde kan man få regnbygen overstået, inden den når frem til et bestemt område. Kineserne gjorde til OL brug af 1.100 raketter, der ifølge TV 2 blev sendt i vejret 21 forskellige steder i Beijing og derved blandt andet forhindrede en tordenbyge over det olympiske stadion. Foto: Ng Han Guan/AP/Ritzau Scanpix

Ikke realistisk lige nu

Det er heller ikke særligt sandsynligt, at solar engineering tages i brug i den nærmeste fremtid, vurderer flere forskere over for TjekDet. 

Toke Emil Panduro har eksempelvis svært ved at se, hvem der skal betale gildet. Alligevel vil han ikke fuldstændig afvise, at vi længere ude i fremtiden kan se det ført ud i livet. 

“Hvis der er tre grader varmere om 80 år, kan det da godt være, at man bliver nødt til at tage nogle mere radikale initiativer i brug, men der er vi altså slet ikke endnu,” siger han.

Selvom Douglas MacMartin understreger, at ingen kan forudsige fremtiden, vil han gætte på, at stratosfærisk aerosolinjektion sandsynligvis kommer i brug på et tidspunkt, fordi der er manglende fremskridt med at reducere CO2-udledningerne, som vi allerede oplever klimapåvirkningerne af.

“Mit eget gæt vil være, at det er absolut tidligst omkring 10-15 år væk. Sandsynligvis senere end det. Men selv hvis nogen besluttede sig i morgen for at implementere noget, ville det tage mindst fem år og sandsynligvis mere bare at få teknisk kapacitet på plads, og vi er slet ikke tæt på, at nogen beslutter sig for at implementere det,” siger han og fortsætter:

"Desuden viser satellitobservationer af atmosfæren, at der ikke er usædvanlige mængder af stratosfæriske aerosoler, som ville være til stede, hvis nogen rent faktisk implementerede det, og ingen har på nuværende tidspunkt fly, der kunne implementere det, selv hvis de ønskede det."

TjekDet har været i kontakt med personen bag facebookopslaget, men han ønsker ikke at medvirke i artiklen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 30. nov 2023