Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vladimir Putins mobilisering førte ikke til 35 kilometer lang kø ved grænsen til Finland

Faktatjek 23. sep 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Den finske grænsekontrol har på Twitter afvist rygterne om usædvanligt øget trafik ved grænsen. Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Den russiske præsident Vladimir Putins udmelding om at indkalde 300.000 ekstra soldater til krigen i Ukraine har fået russere til at flygte ud af landet

  • Det har skabt lange bilkøer ved den finsk-russiske grænse på hele 35 kilometer

  • Sådan udlægges det i hvert fald på sociale medier, hvor en video angiveligt viser russere, der flygter til Finland for at undgå at blive sendt i krig i Ukraine

  • Men videoen er optaget i august og er dermed ikke et billede på en masseflugt til Finland

  • Dog beretter den finske grænsekontrol om øget aktivitet ved grænsen, men der er ikke tale om 35 kilometer lange køer

Onsdag morgen 21. september annoncerer den russiske præsident Vladimirs Putin i en tale til den russiske nation, at han vil mobilisere 300.000 soldater. Kort efter begynder videoer og billeder at florere både i etablerede og på sociale medier af russere, der flygter ud af landet for ikke at blive sendt i krig i Ukraine. 

Blandt andet florerer der på sociale medier en video, som angiveligt viser en 35 kilometer lang kø ved den finsk-russiske grænse. 

Men videoen er optaget i august og skildrer dermed ikke en igangværende masseflugt fra Rusland til Finland, som både etablerede vestlige medier og brugere på sociale medier beretter om.

Desuden oplyser den finske grænsekontrol, at trafikken fra Rusland til Finland ganske vist er taget til de seneste dage, men slet ikke i en størrelsesorden, der giver en 35 kilometer lang kø.

Optaget i august

På Twitter har en græsk-belgisk freelance-journalist ved navn Sotiri Dimpinoudis delt videoen med påstanden om, at Vladimir Putins tale har forårsaget 35 kilometer lange køer ved grænsen mellem Rusland og Finland. Hans deling af videoen er blevet vist 2,8 millioner gange. 

Men videoen er oprindeligt delt på både TikTok og YouTube mandag den 19. september, altså et par dage før Vladimir Putin talte til nationen.

TikTok-brugeren, der har optaget videoen, hedder Igor Parri og bor i Finland. Til faktatjekkerne fra det franske nyhedsbureau AFP forklarer han, at videoen er filmet ved grænsen ved byen Vaalimaa allerede 29. august. Det bekræftes af metadata fra den oprindelige video, som Igor Parri har delt med AFP. 

Han fortæller også, at bilkøer, som den i videoen, er meget almindelige ved grænseovergangen. 

250 meter kø

Den finske grænsekontrol har på Twitter afvist rygterne om usædvanligt øget trafik ved grænsen.

“Situationen ved Finlands grænser har ikke ændret sig efter meddelelsen om den russiske mobilisering. Der cirkulerer videoer på de sociale medier, hvoraf i hvert fald nogle er blevet filmet før og nu er taget ud af kontekst. Der er ukorrekte oplysninger i omløb,” skriver de i et tweet fra 21. september.

Efterfølgende er grænsemyndigheden kommet med en opdatering på situationen. De beretter, at 4.824 russere krydsede Finlands grænse mod øst den 21. september, altså på dagen for Vladimir Putins tale. Samme dag ugen før var tallet 3.133. Men hvor mange af dem, der flygter fra at blive indkaldt til militæret, siger tallene ikke noget om.

En talsmand fra den finske grænsekontrol siger til AFP, at køen var cirka 250 meter lang den 21. september. Morgenen efter var billedet omtrent det samme. Derfor er den øgede trafik ved grænsen på ingen måde dramatisk, fastslår talsmanden.

Opdateret 14. dec 2022