Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Udlodning af "lille hus" er fup

Fup og spam 21. mar 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • I en konkurrence på Facebook kan du vinde et lille hus på hjul

  • Men konkurrencen er falsk, og svindlerne bag forsøger at franarre dig personlige oplysninger eller bankoplysninger

I en vidt delt facebookkonkurrence kan du tilsyneladende blive den heldige vinder af et lille hus på hjul. 

Deadline for at deltage i konkurrence er 24. marts 2024, og du deltager ved at kommentere “Tillykke”på opslaget, der er delt af facebooksiden “Lille hus”. Opslaget har i skrivende stund 12.000 kommentarer og flere end 11.000 delinger.  

Men der er nok en gang tale om en falsk konkurrence, hvor du ikke skal regne med at vinde noget som helst, uanset hvor længe du venter. 

TjekDet har adskillige gange beskrevet og advaret mod identiske opslag, der er forklædt som konkurrencer, men som i virkeligheden forsøger at franarre dig dine personlige oplysninger eller dine bankoplysninger. 

Tegn abonnement

Hvis du er blevet fristet af udsigten til et hjem på hjul, som du kan spænde bag din stationcar og trille til Sydfrankrig til sommer, og har kommenteret “Tillykke” til opslaget, vil du få sekunder efter modtage en besked på Messenger fra facebooksiden. 

I beskeden bliver man bedt om at like siden og dele opslaget for at komme i betragtning til præmien. Når det er gjort, skal du svare “Udført”, hvorefter en ny besked med anvisninger tikker ind fra “Lille hus”. 

Nu bliver du som det sidste step bedt om at registrere dig på deres “officielle hjemmeside”, som der følger et link med til. Men linket, som TjekDet får tilsendt, fører os til en hjemmeside, der ikke ser ud til at have det fjerneste med forhandling af mobile huse at gøre.

Vi havner nemlig på en hjemmeside, der kan forkorte URL’er - altså hjemmesiders adresselinjer. Her kan man rigtigt nok registrere sig, men er man vaks ved havelågen, vil man opdage, at man opretter sig til en 5-dages gratis prøveperiode, hvorefter tjenesten vil koste penge hver måned. Og tjenesten er, at du kan forkorte hjemmesiders adresselinjer, hvilket jo ikke helt var det, du kom efter og var blevet lovet.

Så er du kommet til at registrere dig og har angivet dine bankoplysninger, bør du hurtigst muligt kontakte din bank og bede om at få dit kort spærret.

Undersøg facebooksiden

Støder du på en konkurrence som denne på Facebook, er et godt tip at tjekke, hvornår facebooksiden er blevet oprettet. 

Det kan du gøre på sidens startside under fanen ‘Om’. Dernæst trykker du på fanen ‘Sidegennemsigtighed’ ude i venstre side, og her vil du opdage, at siden er oprettet den 8. marts 2024 - altså samme dag, som konkurrencen er blevet delt. 

Det vidner om, at facebooksiden er blevet oprettet alene til det formål at oprette en falsk konkurrence. Derudover er det også påfaldende, at der kun er delt et opslag på facebooksiden, siden den blev oprettet. 

Tilbagevendende falsk konkurrence

Som før nævnt er det langt fra første gang, at der bliver udloddet gratis huse på hjul i facebookkonkurrencer. 

TjekDet skrev første gang om den her type konkurrencer i 2018, hvor fremgangsmåden til at svindle godtroende danskere var helt identisk. 

Men det er ikke kun blandt danske facebookbrugere, at konkurrencer, hvor man kan vinde mobile hjem, bliver ved og ved med at cirkulere på Facebook. 

I årenes løb er konkurrencen også blevet delt flere gange i Sverige, hvor det svenske faktatjekmedie Källkritikbyrån har advaret mod den. Konkurrencen er blandt andet også blevet delt i New Zealand, Sydafrika og Storbritannien.

Opdateret 21. mar 2024