Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Corona, neglelak og mariehøns: Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2020

Indsigt 26. dec 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / Pixabay / Ninnescah Veterinary Service
  • År 2020 blev et skelsættende år i TjekDet's fire-årige historie

  • Året bød på læserrekord, misinformation uden lige på dansk grund og et væld af faktatjek

  • Her dykker vi ned i årets top 10 over de mest læste artikler, der ikke kun handler om mundbind og test i hvide telte

Skrevet af: Redaktionen

Lad os bare sige det med samme. År 2020 var kun et par måneder gammel, før corona-pandemien totalt overtog dagsordenen på tjekdet.dk. 

Faktatjekmediet har i sin fireårige levetid ikke oplevet så stor læserinteresse, som det har været tilfældet i år. 2020 har budt på et rekordhøjt antal læsere. Endda knap fem gange flere i forhold til sidste år.

Misvisende eller falske påstande, der relaterer til coronavirussen og følgesygdommen covid-19, dominerer oversigten over de ti mest læste artikler på tjekdet.dk.

Vi begynder den mest populære. Årets suverænt meste læste faktatjek blev udgivet kun tre dage efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) den 11. marts annoncerede, at hun lukkede landet ned. Faktatjekket bygger på en reelt velmenende påstand: Er du ramt af covid-19, influenza eller en simpel forkølelse? Det kan du angiveligt hurtigt få klarhed over ved at nærstudere en grafisk opstillet tjekliste over symptomer på det ene, andet eller tredje. Men i værste tilfælde risikerer covid-19-ramte at tro, at de bare er forkølede og begiver sig ud i det offentlige rum med risiko for at smitte andre, lød advarslen blandt andet fra forskerne dengang.

Den 2. mest læste artikel var et faktatjek af et ganske opsigtsvækkende fund. På sociale medier i ind- og udland gik flere måske ligefrem i chok over, at en forfatter for knap 40 år siden tilsyneladende forudså den nye coronavirus. Omdrejningspunktet er bogen 'End of Days’ (Verdens undergang, red.) skrevet af den amerikanske forfatter Sylvia Browne i 2008. Hun hævdede at have synske evner. Her var det især følgende afsnit, der vækker opmærksomhed: "Omkring 2020 vil en alvorlig lungebetændelseslignende sygdom sprede sig over hele verden, angribe lunger og luftveje, og den kan ikke behandles. Mere forbløffende end selve sygdommen er, at den vil forsvinde lige så hurtigt, som den dukkede op for så at hærge igen ti år senere, og herefter vil den så forsvinde fuldstændig." Men vores faktatjek viste, at forfatteren slet ikke har været så synsk, som man umiddelbart kunne tro.

3. pladsen finder vi et faktatjek fra december 2019, men som pludselig fik nyt liv midt i coronapandemien - uden at have noget som helst med virussen at gøre. Et netmedie udgav i 2020 en kopi af en artikel fra Jyllands-Posten i 2019. Det førstnævnte netmedies kopi må have fået flere danskere til at undre sig. I hvert fald fik vores "gamle" faktatjek af JP-artiklen fornyet liv i 2020. "For at være lige så klimavenlig som en dieselbil skal en elbil i Tyskland tilbagelægge 219.000 kilometer," berettede Jyllands-Posten i december sidste år. Men vores faktatjek viste, at avisen havde fået kilden til påstanden galt i halsen, og i øvrigt var det høje antal kilometer overdrevet. 

4. pladsen tilhører en endnu ældre artikel. Flere gange i løbet af de seneste år har facebookbrugere været utilfredse med, at man - angiveligt - kun ser opslag fra de samme 25 venner, hvilket skulle svare til 10 procent af alle opslag, man burde kunne se. Påstanden i opslaget slutter med en opfordring til, at vennerne skal kommentere opslaget, fordi man så ser opslag fra mere end de 25 venner. Men opslagets påstand er noget vås. Facebook har ikke sat en begrænsning, så du kun ser, hvad en bestemt gruppe af venner deler, viste vores faktatjek fra 2018, der altså i 2020 igen blev aktuelt. 

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus? Det spørgsmål var der tilsyneladende mange, der gerne vil have svaret på. Måske især dem, der havde set (endnu) et kædebrev på Facebook, der hævdede, at "coronavirus kan overleve i ridser i neglelak og kunstige negle. For at begrænse smitten skal neglelak og kunstige negle fjernes med det samme". Vi fandt neglefilen frem og undersøgte sagen i dette årets 5. mest læste faktatjek

Mundbind er nok blandt de mest brugte ord i 2020. Især da myndighederne midt på året indførte krav om at bære det i blandt andet den kollektive trafik. På 6. pladsen over mest læste på tjekdet.dk undersøger vi en påstand om, at man kan slippe for at bruge mundbind eller visir i for eksempel bus og tog ved blot at bedyre, at de giver besvær med at trække vejret. Og der var noget om snakken

På en 7. plads finder vi et faktatjek, der måske især appellerede til dyreelskere. Vi gik på jagt efter historien bag et foruroligende billede af 11 mariehøns i munden på en hund. På sociale medier spekulerede flere i, om der overhovedet var tale om et virkeligt fænomen. Men den viste sig faktisk at være god nok

En "coronaskeptisk" læge indtager plads nummer 8. I løbet af coronapandemien er overlæge fra Aalborg Universitetshospital Kim Varming blevet mere og mere populær i skeptiske kredse på sociale medier. Men er der hold i lægens pointer

9. pladsen indtages af en popsanger og influencer. I sensommeren forsøgte Saszeline Dreyer at få sine følgere på sociale medier til at droppe mundbindene. TjekDet kiggede i den forbindelse nærmere på en række af influencerens påstande. 

TV 2-journalist Rasmus Tantholdt havnede i efteråret pludselig i en shitstorm på sociale medier. En manipuleret video fik stor opmærksomhed. Her blev det hævdet, at journalisten iscenesætte falske tårer hos migranter til et tv-indslag fra den græske ø Lesbos, så det ser ud som om, at demonstrerende migranter er særdeles påvirkede af tåregas. Videoen består af flere klip fra både TV 2-indslaget og private optagelser. Men dét mix af klip beviser ikke noget som helst, viste vores faktatjek, som vi her tilføjer som årets 10. mest læste.

Ovenstående er selvfølgelig kun et lille udpluk af de mange faktatjek, der fandt vej til tjekdet.dk i år. Du kan finde en samlet oversigt over alle de påstande, vi har set nærmere på i året der gik ved at klikke her.

Dermed er vi nået til vejs ende. Redaktionen ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Opdateret 26. dec 2020