Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Taler I derhjemme om de ubehagelige oplevelser på nettet? Ny genvej til børn og unges digitale liv slår dørene op

Indsigt 16. maj 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
Forbrugerrådet Tænk og Ole Kirk's Fond lancerer 16. maj 2023 en ny hjemmeside, hvor forældre og omsorgspersoner kan finde viden og inspiration til, hvordan man tager den svære snak med børn og unge om nogle af de problemstillinger, de kan løbe ind i på nettet. Foto: Shutterstock
  • Forældre taler sjældent med børnene om deres digitale liv trods bred enighed om, at det er vigtigt

  • Det viser en ny undersøgelse foretaget i forbindelse med den nye indsats "Genvej – til dit barns digitale liv"

  • Genvej er en hjemmeside, hvor forældre og omsorgspersoner kan finde konkrete råd, viden og inspiration til samtaler med børn og unge om nogle af de problemstillinger, de støder på online

  • Det omfatter både mobning, digitale krænkelser, influencere, reklamer, ensomhed, gaming og digitale fællesskaber

  • Bag indsatsen står Forbrugerrådet Tænk og Ole Kirk’s Fond i samarbejde med Børns Vilkår, Mary Fonden, Red Barnet og Medierådet for Børn og Unge

Skrevet af: Thomas Hedin

Spørger man danske forældre om, hvor ofte de taler med deres børn om børnenes digitale liv, svarer lidt under halvdelen, at det sker højest tre gange om måneden. Knap en fjerdedel har samtalerne endnu sjældnere, nogle har den endda slet ikke. Det er tilfældet, selv om der blandt forældre er bred enighed om, at samtalerne er vigtige.

Det viser en ny undersøgelse, som blandt andet Forbrugerrådet Tænk har taget initiativ til.

Den nye undersøgelse viser også, at tre ud af fire forældre er trygge ved, at deres børn nok skal komme til dem, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet. Men ifølge tidligere undersøgelser, hvor man har adspurgt børn og unge selv, sker det kun et fåtal af gangene. 

”Vi ved, at danske forældre rigtig gerne vil være der for børnene i deres digitale færden. Men vi er bekymrede for, om de generelt overvurderer deres egen involvering og indsigt i børnenes liv på de sociale medier, og når de gamer. Børn og unge har i dag helt nye muligheder for positive fællesskaber, læring og underholdning. Dem er danske forældre gode til at omfavne, men der er også en alvorlig bagside i form af risiko for mobning, svindel, krænkelser og grooming, som børn og unge behøver hjælp til at undgå,” siger Anja Philip, Formand for Forbrugerrådet Tænk, i en pressemeddelelse.

Derfor har rådet, Ole Kirks Fond, Børns Vilkår, Mary Fonden, Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet slået pjalterne sammen og lancerer i dag en ny hjemmeside med et væld af råd og vejledninger til forældre til at tage den gode samtale med deres børn om deres digitale liv.

I kampagnevideo om Genvej besøger et barn og forældre internettet, der har form som et hus. Her møder de 'algoritmen', børn udsat for mobning, deepfakes og andre typer af manipuleret indhold. Video: Genvej


Hovedindgang til eksisterende materialer

Hjemmesiden har fået navnet “’Genvej – til dit barns digitale liv”, fordi der reelt er tale om en fælles indgang til de mange materialer, der findes spredt rundt omkring på internettet. Men der er også nyt.

”Forældre, som ønsker at hjælpe deres børn med at navigere digitalt, har ofte et behov for selv at blive klædt ordentligt på til at kunne guide deres børn bedst muligt. Der findes i dag mange forskellige tilbud og gode råd indenfor forskellige problematikker, som billeddeling, datamisbrug og grooming. Udfordringen er bare, at forældrene skal gå mange forskellige steder hen for at samle den aktuelle viden om, hvordan de på bedste vis støtter op om de unges digitale liv. Derfor er vi glade for, at vi med ’Genvej – til dit barns digitale liv’ har samlet kræfterne og skabt en samlende portal målrettet forældre”, siger Karin Skjødt Hindkjær, direktør i Ole Kirk’s Fond, ifølge pressemeddelelsen. 

Formålet med Genvej er at åbne børn og unges digitale verden for forældrene og give dem endnu bedre forudsætninger for stillingtagen og for at hjælpe deres børn i at navigere i alt fra mobning til datahøst. 

”Den digitale udvikling går meget hurtigt, og som forældre kan man hurtigt tabe pusten i forsøget på at følge med. Men vi bliver nødt til at prøve. For børn og unge har brug for deres forældre til at håndtere det digitale liv. Med Genvej ønsker vi at give forældre en håndsrækning, så de bedre kan guide deres børn igennem den digitale jungle. I Mary Fonden er vi særligt optagede af, at forældre bidrager til positive børne- og ungefællesskaber online. Alle har brug for at være en del af inkluderende fællesskaber, hvor de bliver anerkendt og respekteret - uanset om det er fysisk eller online,” siger Helle Østergaard, der er direktør i Mary Fonden.

Børn holder sig tilbage om digitale krænkelser

En undersøgelse foretaget af Rambøll for Red Barnet sidste år viser, at blandt de 9-12-årige børn har 34 procent – svarende til hver tredje – oplevet noget ubehageligt på nettet i løbet af det seneste år. Det samme har 48 procent af de unge mellem 13 og 17 år, hvilket svarer til næsten hver anden af de børn og unge, der medvirker i undersøgelsen. Det samlede tal for både børn og unge er 42 procent.

Krænkelserne kan for eksempel bestå i hadefulde kommentarer, deling af intime videoer og kontakt fra fremmede voksne, der for eksempel vil have børnene til at sende billeder af deres krop.

Og det er ikke nødvendigvis oplevelser, de deler med deres forældre eller andre, de kender.

Kun hver fjerde barn er gået til deres forældre eller anden voksen person i familien eller omgangskredsen efter at være blevet udsat for en digital krænkelse. Hver femte har ikke sagt det til nogen, viser undersøgelsen fra Red Barnet også.

En af årsager til det kan vi finde i en undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge. Her fortæller børn, at de holder sig tilbage, fordi forældrene ikke kan relatere til den slags oplevelser. Og her rækker den nye portal Genvej forældrene en hjælpende hånd.

”Ofte udspiller børns digitale aktiviteter sig skjult for forældre, som derfor kan have svært ved at hjælpe børnene med at navigere online. Men børn og unge har brug for deres forældre til at færdes i en ofte kompleks online verden, hvor meget er på spil for børnene. Heldigvis ved vi, at forældre rigtig gerne vil engagere sig i og støtte op om deres børns digitale liv. Derfor ønsker vi med Genvej at give forældre et bedre indblik i børnenes digitale verden samt nogle konkrete råd og redskaber til, hvordan de kan forstå deres online-liv og stå til rådighed, uanset om det handler om digital mobning, fælles chattråde, (manglende) likes, billeddeling, gaming eller streaks,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Også indhold fra TjekDets undervisningsunivers indgår på Genvej.org. Også her er der primært tale om materialer, der er velegnet til at igangsætte en samtale mellem børn og deres forældre. TjekDets undervisningsunivers er dog primært rettet mod undervisere, der søger forløb og baggrund til brug i folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Den nye portal kan findes på adressen www.genvej.org.

Fakta om børns digitale liv

•    8 ud af 10 (82 pct.) forældre svarer ”helt enig” eller ”delvist enig” til, at de har forståelse for deres børns digitale liv (Genvejs baselinestudie 2023).

•    3 ud af 10 elever i 5. klasse (29 pct.) og 4 ud af 10 i 8. klasse (42 pct.) oplever i mindre grad eller slet ikke, at deres forældre forstår, hvad de laver online (Børns Vilkår 2022).

•    3 ud af 4 forældre har tillid til, at deres barn kommer til dem, hvis de oplever noget ubehageligt digitalt (Genvejs baselinestudie 2023)

•    Mange børn og unge deler ikke deres online hverdagsoplevelser med deres forældre, da flere peger på, at forældrene alligevel ikke kan relatere til det (Medierådet for Børn og Unge 2022). 

•    Kun hver fjerde barn er gået til deres forældre eller anden voksen person i familien eller omgangskredsen efter at være blevet udsat for en digital krænkelse. Hver femte har ikke sagt det til nogen (Red Barnet 2021).

•    44 pct. af danske forældre taler med deres børn om, hvad de laver digitalt, 3 gange om måneden eller sjældnere. 21 pct. taler med deres børn sjældnere end 1 gang om måneden eller aldrig (Genvejs baselinestudie 2023). 

•    42 pct. af børn og unge har oplevet noget ubehageligt på nettet i løbet af det seneste år (Red Barnet 2021).

•    15 pct. af de 11-19-årige har oplevet at blive bestjålet eller franarret ting på internettet, mens 8 pct. har oplevet trusler eller krænkelser (VIVE 2022).
 

Kilde: Pressemeddelelse fra Forbrugerrådet Tænk.
 

Opdateret 16. maj 2023