Nej, Lufthavn sælger ikke ud af mistet bagage
-
Københavns Lufthavn skulle egentlig destruere glemt bagage, men har nu angiveligt valgt at sælge mistet baggage på stribe for 19 kroner
-
Det fremgår af adskillige opslag på Facebook, der udgiver sig for at have Københavns Lufthavn som afsender
-
Men opslagene er svindel og et forsøg på at lokke penge ud af dig
-
På opslagenes billede ser man et bagageområde, hvor det flyder med kufferter, mens der på et skilt står "Mistet bagage 19 kr.". Billedet er manipuleret, og det er ikke første gang, at svindlere forsøger at lokke med glemt bagage
Københavns Lufthavn har tidligere advaret mod svindelnummeret, men nu forsøger fupmagerne igen med præcis samme lokkemad: Kom og køb billigt andre passagerers kufferter med tandbørster, underbukser, bluser, og hvad man ellers slæber med på rejsen. Prisen er kun 19 kroner, fremgår det.
En enkelt detalje har ændret sig, siden fupmagerne forsøgte sig med samme metode for noget tid siden. I stedet for at kunne erhverve sig den glemte eller tabte bagage for 10 kroner, er prisen igen steget til 19 kroner. Om det skyldes inflationen eller stigende omkostninger til markedsføring på Facebook, oplyser svindlerne ikke.
"Købеnhаvns Lufthаvn sælgеr mistеt bаgаge, der har stået i butikken i mere end 6 måneder. Ifølge reglerne skal den bortskaffes, men vi har bеsluttеt at sælge den for kun 19 kr. stykkеt. For at få alle dеtаljer og dеltаge skal du klіkke på knаpрen "Bеstіl"," står der i deleteksten til et billede, hvor et prisskilt er manipuleret og placeret mellem kufferterne.
Men som nævnt har Københavns Lufthavns pressetjeneste allerede tidligere afvist opslagene som et forsøg på svindel, der misbruger lufthavnens navn som afsender.
Dyr parfume og luksusure
Selv om vi altså kan konstatere, at der er tale om et svindelnummer, forsøger vi alligevel at finde ud af, hvilke oplysninger bedragerne forsøger at lokke ud af os.
"For at få alle detaljer og deltage skal du klikke på knappen "Bestil" og bruge et øjeblik på at besvare et par spørgsmål," står der ordret i opslagsteksterne. Vi klikker op knappen "Bestil" og havner nu på en hjemmeside, der ligner et lidt dårligt forsøg på at kopiere lufthavnens hjemmeside. Men kigger vi på www-adressen i toppen af browseren, er det tydeligt, at vi slet ikke befinder os på en side, der tilhører Københavns Lufthavn. Hjemmesiden er placeret på siden www.atlantagoatyogas.cfd, men lufthavnens side befinder sig rettelig på www.cph.dk.
På svindlernes side finder vi fire (falske) kommentarer fra tidligere angivelig lykkelige købere af kufferter.
"Virkelig interessant idé, venter allerede på leveringen," skriver en person med det noget 'udanske' navn Bastien Schoonjans, som ser ud til at være en tysk IT-rådgiver.
"Jeg er ikke sikker på, hvordan det fungerer, men alle sko er i min størrelse 😊 andet tøj er lidt større, men det gør ikke noget," skriver en anden, der kalder sig Michaela Holzgrewe, og som åbenbart også er tysker.
Opslagene har det til fælles, at man ikke kan verificere, om de er 'levende danskere'. Der er ingen links, der giver os mulighed for at kontakte dem. Ingen fysiske eller digitale adresser på personerne bag kommentarerne. I øvrigt fremgår det af hjemmesiden også, at der er over 1.800 positive anmeldelser af tilbuddet, men selv om det ser ud som om, at vi kan klikke og se alle anmeldelserne, så sker der intet.
Stresser dig til at hive dankortet frem
Der er da heller ikke megen tid til at finde frem til personerne. I toppen af skærmbilledet vises nemlig en nedtælling, der tilsyneladende skal fortælle os, at hvis vi ikke reagerer på tilbuddet hurtigt, så mister vi chancen for at få fingrene i en af de slidte kufferter. Hensigten med uret er at stresse os, så vi sætter vores kildekritiske sans på pause og skynder os at hoppe i den kriminelle fælde. Så det gør vi på en computer, som vi hurtigt kan lukke ned, hvis svindlerne skulle forsøge at installere en virus på harddisken.
Først skal vi svare på tre simple spørgsmål, der umiddelbart virker absurde. Herefter præsenteres vi får en pakkeleg, hvor vi får tre forsøg til at klikke på 12 identiske pakker. Er der noget i en af pakkerne, så har vi vundet. De to første forsøg giver ingen gevinst. Men tredje gang er (ikke) lykkens gang, hvor vi får tildelt en kuffert. Vi gentager i øvrigt gættelegen, og det viser sig hurtigt, at hver gang får vi gevinst på tredje forsøg.
Nu er vi formodentlig fremme ved endemålet, hvor vi stopper legen. Nu skal vi nemlig hive kreditkortet frem og betale 19 kroner for fragten af kufferterne. Det gør vi ikke, fordi vi hverken vil aflevere 19 kroner til svindlerne eller give dem mulighed for at trække langt flere penge på vores kort, end vi troede, de ville.
Er du kommet til at skrive dine konto- eller kreditkortoplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får din konto og kreditkort spærret.
Ser du en konkurrence på Facebook, er der flere ting, du selv kan kigge efter for at finde ud af, om konkurrencen er troværdig.
I det her tilfælde føres vi som nævnt til en hjemmeside med www-adressen mypropertindo.com, hvis du trykker på linket i facebookopslaget. Skulle konkurrencen være troværdig og rent faktisk tilhøre Københavns Lufthavn, ville du formentlig være blevet ledt videre til cph.dk, som er deres rigtige domæne.
Vil du gerne kunne spotte faresignalerne, inden du trykker dig videre på links, kan du undersøge facebooksiderne. I vores tilfælde er fupopslaget placeret på facebooksiden "Lаgеr i Købеnhаvns Lufthаvn".
Går du ind på den facebookside, kan du starte med at trykke på fanen ‘Om’, hvor du kan se, hvornår en facebookside er oprettet. I dette tilfælde er den oprettet 25. februar 2024, og du kan så stille dig selv spørgsmålet, om det er realistisk, at Københavns Lufthavn først skulle have oprettet den facebookside for et par dage siden - endda en side, der kun indeholder svindelopslaget.
Det er også en god ide at prøve at se, om du kan finde en anden facebookside for Københavns Lufthavn, der ser mere troværdig ud.
Skriver du for eksempel bare ‘københavns lufthavn facebook’ på Google, vil den dukke op som det første resultat. Og du vil her kunne se, at deres officielle facebookside hedder ‘Copenhagen Airport (CPH)’ og har et blåt flueben, der betyder, at siden er verificeret, og dermed har den ejer, den giver sig ud for at have. Desuden har facebooksiden 187.000 følgere - til sammenligning har den falske side kun 28 følgere. Et meget lavt antal følgere for en facebookside, der angiveligt tilhører en af Danmarks største virksomheder.
Et andet tegn på, at "Lаgеr i Købеnhаvns Lufthаvn" er en falsk side, er, at flere ting indikerer, at siden ikke hører til i Danmark. Nogle gange oplyser Facebook, i hvilket land en Facebookside er oprettet. Der kan være andre oplysninger, der ikke stemmer overens med, hvad man med rimelighed må forvente. For eksempel fremgår en kontakt-mailadresse, der i dette tilfælde fører os til en mailadresse i Norge.
Set før
Det er langt fra første gang, at facebookfeedet fyldes med falske konkurrencer, hvor du angiveligt kan vinde alskens produkter eller købe ting og sager for en slik.
I august advarede TjekDet om en konkurrence, hvor facebookbrugere stødte på facebooksiden Lille hus, som udloddede gratis små, mobile huse.
TjekDet har også flere gange advaret mod konkurrencer med gratis cykler, som popper op i ny og næ. Derfor er der altså god grund til at være på vagt, hvis du i fremtiden bliver eksponeret for konkurrencer på Facebook, hvor du kan vinde ting eller købe dem billigt.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.