Rosa Lund om manipuleret billede: “Ekstremt udemokratisk og groft”
-
På Facebook og X florerer et billede af Enhedslisten-politikeren Rosa Lund med et skilt mellem hænderne
-
“Fremtiden ser sort ud - heldigvis”, står der på skiltet. På billedet sidder Rosa Lund mellem to kvinder af anden etnisk baggrund end dansk
-
Men teksten på skiltet er blevet manipuleret, viser TjekDets research
I flere opslag på Facebook og X kan man se et billede af Enhedslistens folketingspolitiker Rosa Lund.
På billedet sidder Rosa Lund på en bænk med to kvinder, der har anden etnisk baggrund end dansk. I hænderne sidder Rosa Lund med et skilt, hvor der står:
“Fremtiden ser sort ud - heldigvis!”
Opslaget er blandt andet delt i kontekst af, at der skulle være en befolkningsudskiftning i gang i Danmark. Ifølge opslagene er skiltet udtryk for, at Rosa Lund er tilhænger af befolkningsudskiftningen, må man forstå.
Netop befolkningsudskiftning udgav TjekDet en artikel om i sidste uge, som du kan læse her.
Men teksten på skiltet, som Rosa Lund sidder med, er blevet manipuleret og er et godt eksempel på, at et satirisk opslag bliver delt i en anden kontekst.
Rosa Lund kalder det manipulerede billede og konteksten det deles i for “ekstremt udemokratisk”.
Over 10 pct. af den voksne befolkning i Danmark har ikke stemmeret til folketingsvalg. Det er helt absurd - lad os gøre...
Slået op af Enhedslisten i Lørdag den 24. september 2022
“Stem for dem, der ikke selv kan”, stod der på det originale billede, der senere blev manipuleret med en anden tekst. FOTO: Opslag fra Enhedslistens facebookside
Satire på Facebook
“Rosa Lund erkender den igangværende befolkningsudskiftning i Danmark”, står der i et af opslagene på Facebook.
“Fremtiden ser ikke dansk ud, heldigvis!”, lyder opslagsteksten i et andet opslag på X.
Men billedet i opslagene er altså blevet manipuleret, viser TjekDets research. Ved hjælp af en omvendt billedsøgning finder vi billedet flere steder på nettet - og vi finder også det originale billede.
Det manipulerede billede ser ud til at være delt første gang på Facebook den 29. juli af siden "Politisk Satire”.
“Rosa Lund er optimist angående fremtiden,” skriver de i opslaget, hvor det altså er tydeligt, at det er delt i satirisk øjemed.
Men herfra har andre brugere delt billede i flere andre sammenhænge, hvor det ikke er deklareret som satire, og det bliver derfor opfattet som 'ægte'.
Ved hjælp af en omvendt billedsøgning finder vi også det originale billede, som er blevet redigeret. På skiltet i hænderne på Rosa Lund står der i virkeligheden:
“Stem for dem, der ikke selv kan” .
Det fremgår af et facebookopslag fra Enhedslisten fra den 25. september 2022, som handler om, at over 10 procent af den voksne befolkning i Danmark ikke havde stemmeret til folketingsvalget i november 2022.
“Jeg synes, det er ekstremt udemokratisk og groft”, siger Rosa Lund til TjekDet om det manipulerede billede.
“Tænk, hvis der er nogen, der rent faktisk tror, at jeg sidder med et budskab som det, det er blevet manipuleret til. Det er helt klart forstyrrende for den demokratiske samtale og fordrer bestemt ikke, at flere har lyst til at deltage i debatten”, forklarer hun.
Gammel trend
Billedet af Rosa Lund med det manipulerede skilt minder om en trend, som TjekDet beskrev tilbage i 2019.
De falske valgplakater var ikke møntet på et enkelt parti, men på partier fra hele det politiske spektrum - lige fra daværende Enhedslisten-politiker Johanne Schmidt-Nielsen til Anders Samuelsen, der var medlem af Liberal Alliance.
Også Dansk Folkepartis partiformand Morten Messerschmidt er tidligere blevet misbrugt i manipulerede facebookopslag og falske avisartikler på sociale medier. I de fingerede opslag gik han voldsomt i rette med Dronning Margrethe II.
Heller ikke det Radikale Venstre er gået ram forbi, hvor en tidligere partileder i et falsk opslag blev taget til indtægt for at mene, at man skulle tage gruppevoldtægt som en oplevelse.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.