Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Volodymyr Zelenskyj har ikke solgt 17 millioner hektar landbrugsjord til tre amerikanske virksomheder

Faktatjek 26. aug 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Ifølge et meget populært facebookopslag har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, solgt 17 millioner hektar landbrugsjord til tre amerikanske medicinalvirksomheder. Men tallet er umiddelbart stærkt overdrevet. Her ses præsidenten til en pressekonference på Ukraines uafhængighedsdag 24. august 2022, hvor han fik besøg af den britiske premierminister, Boris Johnson. Foto: Genya Savilov/AFP/Ritzau Scanpix
  • Tre amerikanske kemikalievirksomheder sidder på 17 millioner hektar ukrainsk landbrugsjord, lyder det i populært opslag

  • Men intet tyder på, at det er sandt

  • I den kilde, der henvises til i opslaget, er tallet rettet fra 17 til 1,7 millioner, men heller ikke det tal lader til at være retvisende

  • To af de tre virksomheder afviser helt, at de ejer jord i Ukraine, og den tredje ejer en lille del af en virksomhed, der ejer knap en halv million hektar

  • Faktisk er det slet ikke muligt for udenlandske virksomheder at eje landbrugsjord i Ukraine

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har angiveligt solgt 17 millioner hektar landbrugsjord til tre amerikanske virksomheder.

Det drejer sig om virksomhederne Monsanto, DuPont og Cargill, som ifølge et facebookopslag har sikret sig en lukrativ aftale, så de sidder på hele 28 procent af Ukraines areal.

Og det er et stort problem, må man forstå ud fra opslaget. For dermed er en stor del af Europas kornproduktion i hænderne på virksomheder, som gør sig i genmodificerede og kemiske aktiviteter.

Men intet tyder på, at de tre virksomheder ejer bare i nærheden af 17 millioner hektar landbrugsjord i Ukraine. Faktisk ejer kun én af virksomhederne tilsyneladende ukrainsk landbrugsjord, men det er gennem en anden virksomhed. 

Alle tre virksomheder har dog åbenlyse interesser i den ukrainske landbrugssektor.

Facebookopslaget, hvor Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, anklages for at have solgt 17 millioner hektar landsbrugsjord til tre amerikanske kemikalievirksomheder, er delt flere end 34.000 gange på tværs af Facebook. Ovenfor ses et uddrag af opslaget. (Foto: Skærmbillede fra Facebook) 


Rod i kildehenvisning

I facebookopslaget bliver der henvist til en artikel fra det australske online-medie Australian National Review, hvor der i overskriften står, at “tre store, amerikanske multinationale selskaber købte 17 millioner hektar landbrugsjord i Ukraine”. 

Men i bunden af artiklen er der bragt en rettelse. Her fremgår det, at der skulle have stået 1,7 millioner hektar i stedet for 17 millioner, og at de omtalte virksomheder ikke har registreret den ukrainske landbrugsjord i eget navn, men via investeringsfonde. 

Artiklen angiver en besked fra en Telegram-kanal som kilde, men beskeden nævner intet om salg af landbrugsjord i Ukraine. Det gør til gengæld en anden besked fra den samme kanal på Telegram. 

Den henviser til en fransksproget artikel fra en amerikansk tænketank ved navn Oakland Institute som bevis for, at de tre virksomheder har erhvervet sig 17 millioner hektar jord i Ukraine.

Men hverken den franske artikel eller Oakland Institutes oprindelige artikel på engelsk nævner noget som helst om de tre virksomheder eller de 17 millioner hektar.

Frederic Mousseau, der er politisk direktør ved Oakland Institute og artiklens bagmand, kan da heller ikke genkende tallet.

“Historien om de 17 millioner hektar ejet af amerikanske virksomheder lyder som fake news,” skriver han i en mail til TjekDet.

Noget tyder på, at de 17 millioner baserer sig på den samlede opkøbte landbrugsjord i Ukraine af både ukrainske og udenlandske virksomheder. Ifølge det ukrainske medie Kyiv Post sidder store landbrugsvirksomheder på 6 millioner hektar jord, mens små og mellemstore landbrugsvirksomheder tegner sig for 11 millioner - samlet set altså 17 millioner hektar.

Tallene er dog forbundet med en vis usikkerhed. Oakland Institute skriver eksempelvis, at dataen er sparsom, men at det samlede areal, som store virksomheder sidder på, udgør mellem 3,4 og førnævnte 6 millioner hektar.

Ny landbrugsreform sidste år

1. juli 2021 trådte en ny lov om Ukraines landbrug i kraft. Stort set hele Ukraines 42 millioner hektar landbrugsjord var før landbrugsreformen omfattet af et forbud mod køb og salg, men det bliver gradvist blødt op de kommende år. 

 

Selv med den mere liberale reform er det dog ikke muligt for udenlandske virksomheder at eje landbrugsjord i Ukraine - i hvert fald ikke direkte. De kan eje andele i ukrainske virksomheder, der ejer landbrugsjord, eller leje sig ind på ukrainsk jord.

 

Reformen, som var et af præsident Volodomyr Zelenskyj helt store valgløfter, er fra politisk side blevet omtalt som “den vigtigste reform i det uafhængige Ukraines historie”, men har også mødt stor modstand fra ukrainere.

 

Kilder: Oakland Institute og Kyiv Post 

Meget langt fra 17 millioner

TjekDet har kontaktet de tre virksomheder, DuPont, Monsanto og Cargill, der nævnes i facebookopslaget, og spurgt, om de i øjeblikket ejer landbrugsjord eller anden jord i Ukraine.

DuPont - som mange måske kender fra den såkaldte Teflon-skandale - afviser, at de ejer jord i Ukraine, men påpeger, at de lejer sig ind på et areal til produktion.

Monsanto blev i 2018 opkøbt af den tyske kemi- og medicinalvirksomhed Bayer, og en talsperson fra Bayer afviser over for TjekDet, at de ejer landbrugsjord i Ukraine. Til gengæld ejer Bayer industrigrunde i Ukraine, for i 2018 åbnede de et “topmoderne anlæg til bearbejdning af frø”. 

Cargill er ikke vendt tilbage på vores henvendelse, men i 2014 opkøbte de fem procent af virksomheden UkrLandFarming, som med 475.000 hektar er den næststørste jordejer i Ukraine. Ved opkøbet i 2014 var UkrLandFarming den klart største jordejer.


“Hvis vores medier kan lukke lort ud dag efter dag, så har jeg også ret til at lave et par fejl”


Det er imidlertid ikke nogen hemmelighed, at både DuPont, Monsanto og Cargill har forretningsmæssige interesser i den ukrainske landbrugssektor. 

Oakland Institute skriver i en analyse fra 2014, at Cargills førnævnte opkøb af UkrLandFarming havde til hensigt at øge eksporten til Kina

Tænketanken påpeger i analysen også, at DuPont øgede sine investeringer i Ukraine i løbet af 2013 og 2014, og at det hedengangne Monsanto i 2012 fordoblede sit antal af medarbejdere med fokus på Ukraine.

Skal skabe debat og provokere

Personen bag det meget populære opslag hedder Tommy Skands. Han fortæller TjekDet, at han har opslaget fra en anden facebookbruger, og derfor mener han ikke, han har det fulde ansvar for, hvis tallene ikke stemmer.

“Selvfølgelig har man et vist ansvar, men hvis vores medier kan lukke lort ud dag efter dag, så har jeg også ret til at lave et par fejl for at skabe debat og provokere," siger Tommy Skands.

Så fordi medierne skriver noget forkert, så må du også gerne?

"Nej, nej. Det er jo ikke meningen, at man skal lægge usandheder op. Jeg ved jo ikke, hvorvidt det er sandt eller ej, og det er derfor, jeg lægger det op. For at få en debat og noget kontra."

Synes du, det er et godt udgangspunkt at debattere ud fra noget, som måske ikke passer?

"Hvis jeg vidste på forhånd, det ikke var sandt, så ville jeg aldrig lægge det op. Men i kraft af, at det står i flere artikler, så er der måske lidt sandhed i det. Det kan jo sagtens være, de tal er sande, men vi ved det ikke med 100 procents sikkerhed. Men det er værd at tage op og få en debat i gang."

Men synes du ikke, du giver indtryk af, at de 17 millioner står til troende, når det er så præcist? Du kunne jo bare have skrevet, at det er mange hektar eller noget lignende.

"Nu har jeg jo ikke skrevet opslaget, men du har ret i, at man måske skulle omformulere opslaget."

Tommy Skands har efter interviewet med TjekDet rettet sit opslag, så der nu står, at Volodymyr Zelenskyj "siges at have solgt" 17 millioner hektar landbrugsjord til de tre virksomheder. Nogle dage forinden interviewet - umiddelbart efter TjekDets første henvendelse - tilføjede han i øvrigt til opslaget, at det muligvis ikke er "100% fakta".

Opdateret 26. aug 2022