Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Omdiskuteret actionfilm har tjent styrtende og fået kultstatus i QAnon-bevægelsen. Nu kan den være på vej til danske biografer

Indsigt 4. okt 2023  -  10 min læsetid
Tjekdet
Filmen Sound of Freedom har vakt opsigt i konspirationsteoretiske kredse med sine budskaber om sexhandel med børn. På nuværende tidspunkt er den blandt de mest indtjenende film i verden. Og meget tyder på, at den er på vej til Danmark. Foto: Angel Studios
  • Efter filmen Sound of Freedom fik premiere i USA den 4. juli 2023 har den vakt stor opsigt både i USA og internationalt

  • Filmen har indtil nu indtjent 216 millioner dollars og er blandt de bedst indtjenende film globalt i øjeblikket

  • Opmærksomheden skyldes blandt andet, at filmen har fået en varm velkomst i konspirationsteoretiske kredse - særligt af QAnon-bevægelsen

  • Selvom instruktøren nægter, at filmen har politiske motiver, mener eksperter, at både dens plot, cast og markedsføring taler til QAnon-tilhængere

  • Filmen har trods efterspørgslen ikke været mulig at se i Danmark. Men nu oplyser rettighedshaverne, at de forventer, at den kommer i danske biografer inden årets udgang

På USA’s uafhængighedsdag den 4. juli 2023 havde filmen Sound of Freedom premiere i amerikanske biografer.

Siden da er folk strømmet til biograferne verden over, og på trods af at filmen er produceret uden et stort filmselskab i ryggen, har den hidtil indtjent svimlende 216 millioner dollars på verdensplan. Det placerer den i skrivende stund som den 17. bedst indtjenende film i verden lige nu .

Det er ikke lutter prangende omtale, der har lokket biografgængerne til, for Sound of Freedom har modtaget lunkne og decideret iskolde anmeldelser på stribevis. Et gennemgående kritikpunkt har lydt, at filmen med sin portrættering af organiseret, international menneskehandel med børn er en fremstrakt hånd til QAnon-bevægelsens forestillinger om en pædofil verdenselite.

Det afviser filmens instruktør imidlertid blankt. Men netop i konspirationsteoretiske kredse har Sound of Freedom fået en varm velkomst. Her bliver den set som et vidnesbyrd om “sandheden”, og filmbranchens kritik af den som udtryk for, at “nogen” prøver at skjule selv samme sandhed. 

Og man skal da heller ikke kratte ret meget i overfladen for at finde talrige forbindelser mellem folkene bag Sound of Freedom, QAnon-bevægelsen og den ydre politiske højrefløj.

Alt det har givet filmen massiv opmærksomhed på sociale medier - både i USA og internationalt. Her kalder nogle filmen “farlig”, mens andre ønsker dens budskaber bredt endnu længere ud. Men selvom danske brugere på sociale medier i længere tid har efterspurgt filmen, har Sound of Freedom indtil videre ikke været til at opstøve herhjemme.

Men nu ser det ud til, at den omdiskuterede film er på vej til danske biografer. Den skandinaviske rettighedshaver til filmen, Manymore Films, oplyser nemlig til TjekDet, at de forventer, at filmen får premiere i danske biografer i november.

Det er allerede annonceret, at Sound of Freedom får premiere i både Norge, Sverige og Finland i løbet af efteråret.


Koblinger til QAnon

Lad os lige starte med at få filmens plot på plads.

Kort fortalt er Sound of Freedom - mere eller mindre løst - baseret på en tilsyneladende virkelig historie om amerikaneren Tim Ballard, der opsiger sit job som anti-trafficking-agent for den amerikanske regering for at tage tingene i egen hånd og drage ud i verden med det formål at redde børn ud af organiseret, international sexhandel.

Og har man blot en smule kendskab til QAnon-bevægelsens forestillinger om verden, vil det formentlig allerede efter dén korte beskrivelse stå klart, hvorfor konspirationsteoriens tilhængere har set et lys i Sound of Freedom.

QAnon-bevægelsen tog form i efteråret 2017 i internetforummet 4Chan som en slags uofficiel støtte-bevægelse til den dengang nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump. Centralt for bevægelsen er forestillingen om, at der eksisterer en såkaldt “dyb stat” - en stat bag staterne - ledet af en form for skyggeregering, der ofte omtales the cabal - kabalen. 

Og denne kabale skulle ifølge teorien tage del i alskens lyssky aktiviteter for at fremme egne interesser, herunder drift af organiserede pædofiliringe og satanistiske ritualer involverende tortur af især børn.

Allerede under præsidentvalget i 2016 var hobevis af amerikanske vælgere overbeviste om, at Donald Trumps politiske modpart, demokraten Hillary Clinton, drev en pædofiliring i kælderen af pizzariaet Comet Ping Pong i USA’s hovedstad Washington D.C. Den teori fik tilnavnet Pizzagate.

Og da QAnon tog sine første spæde skridt som en egentlig bevægelse året efter, tog den teorien om organiseret pædofili i “eliten” med sig - meget muligt som konsekvens af, at en stor del af bevægelsens tilhængere også er tilhængere af Donald Trump, der hyldes som en frelserfigur, hvis fornemmeste opgave er at afsløre eksistensen af den påståede dybe stat.

Dengang i 2017 var forestillingen, at “kabalen” bestod af medlemmer af den amerikanske regering. Men i takt med, at bevægelsen vandt opbakning og udviklede sig, gjorde forestillingen om kabalen det samme. Først til også helt generelt at omfatte medlemmer af det demokratiske parti i USA, de etablerede amerikanske medier og markante popkulturelle Hollywood-skikkelser - siden til idéen om en mere diffus, verdensomspændende skyggeregering, der efter smag og behag kan omfatte alt fra politikere til popikoner i hele verden.

Og ifølge Sam Jackson, der er adjunkt ved Department of Emergency Management and Homeland Security på University at Albany i USA, appellerer Sound of Freedom til QAnon-tilhængere af flere årsager.

“Menneskehandel især med børn har været et centralt tema hos nogle i QAnon-bevægelsen. Det har vi også set tidligere med for eksempel Save Our Children-kampagnen og Pizzagate-teorien, som var forløber til QAnon. Og filmen portrætterer en fiktiv version af den slags aktiviteter,” siger han til TjekDet. 

Også Richard Greene, der er professor ved Weber State University i Utah i USA og har udgivet flere bøger om konspirationsteorier, kan godt se, hvorfor QAnon-tilhængerne har kastet sig over lige præcis den her film.

“Filmens fokus på at redde børn, der er blevet handlet af en global ring for menneskehandel, stemmer overens med QAnons hovedpåstande. Nemlig at der er en global kabale bestående af personer fra Hollywood og højtstående demokratiske politikere,” siger han til TjekDet.

QAnon i hovedrollen

Sound of Freedoms instruktør, mexicanske Alejandro Monteverde, har flere gange benægtet, at hans film skulle tale ind i eller være et udtryk for opbakning til nogen som helst konspirationsteori.

Han fremhæver blandt andet, at han begyndte det indledende arbejde med filmen tilbage i 2015 - altså to år før QAnon-bevægelsen tog form.

Men det er ikke kun omverdenen, der har skubbet til spekulationerne om, at Sound of Freedom i virkeligheden viser slet skjult opbakning til QAnon-bevægelsen.

Filmens hovedrolleindehaver, Jim Caviezel, der spiller rollen som Tim Ballard og desuden især er kendt for sin rolle som Jesus i 2004-hittet Passion of the Christ, har nemlig ad flere omgange udtrykt opbakning til QAnon-bevægelsens narrativer. For eksempel har han holdt tale ved en QAnon-konference i 2021, og så er han offentlig tilhænger af konspirationsteorien om ‘adrenochrome’ - eller adrenokrom på dansk - der er udbredt i QAnon-kredse.

Tjekdet
Jim Caviezel, der spiller hovedrollen Tim Ballard i Sound of Freedom, har ved flere lejligheder vist sympati for QAnon-bevægelsens narrativer, og ifølge forskere har hans medvirken i filmen bidraget til dens opmærksomhed i QAnon-segmentet. Her ses Jim Caviezel til premiere på filmen Super 8 i Los Angeles i 2011. Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Adrenokrom kan udvindes af hormonet adrenalin, der produceres i kroppen i stressfyldte situationer. Og ifølge blandt andre QAnon-tilhængere har stoffet foryngende og livsforlængende virkninger, som tiltaler “eliten”, der ifølge teorien systematisk udvinder adrenokrom fra børns blod ved at torturere dem under satanistiske ritualer.

I et interview med Steve Bannon, der tidligere har været ansat i Trump-administrationen, fortæller Jim Caviezel desuden i forbindelse med promoveringen af Sound of Freedom, at han mener, der eksisterer et decideret “adrenokrom-imperium”, der fremmer menneskehandel med børn. Og i et andet interview, der skal promovere filmen, kalder han sexhandel med børn “elitens problem”.

Og ifølge både Sam Jackson og Richard Greene - de to amerikanske forskere - har Jim Caviezels medvirken i Sound of Freedom været med til at tænde op under QAnon-segmentet.

“Jim Caviezel er blevet en velkendt fortaler for QAnon. Og når man kombinerer det med den offentlige kritik, som han har fået for det, vil hans medvirken i en film, der samtidig italesætter QAnons bekymringer, helt naturligt tiltrække QAnon-tilhængernes opmærksomhed,” siger Sam Jackson.

Har set det med egne øjne

Også den virkelige verdens Tim Ballard har været beskyldt for at have forbindelser til QAnon-bevægelsen. Det har han selv afvist, men i et interview fra juli 2023 med den canadiske professor i psykologi Jordan B. Peterson hævder Tim Ballard selv at have set eksempler på, at der “høstes” adrenokrom fra børn rundt omkring i verden.

“Jeg har forklaret om mine oplevelser med det (adrenokrom-høst, red.) - jeg har lige oplevet det i Vestafrika og andre steder. Vi har set det her flere steder på det afrikanske kontinent, og det er meget virkeligt, meget virkeligt,” siger han til Jorden B. Peterson og fortæller, at han har oplevet afrikanske heksedoktorer tage børns organer og blod for derefter at drikke det.

“Jeg fortæller måske sådan noget, og så kobler de (medierne, red.) det til noget, en QAnon-person siger om en kendis, der også gør det (høster blod, red.), men der er ingen evidens, der bakker det op. Så de (medierne, red.) laver en falsk forbindelse,” siger han videre.

Tim Ballard oplyser desuden i interviewet, at han og organisationen, han indtil for nylig stod i spidsen for - Operation Underground Railroad, der arbejder for at bekæmpe menneskehandel - i årevis har fordømt ”det meste af det”, de har set komme fra konspirationsteorier.

“De (medierne, red.) kan godt lide at lave koblinger mellem mig og QAnon-bevægelsen. Der er måske nogle sandheder i den, men der er så mange usandheder føjet til,” siger han.

Tjekdet
Den virkelige verdens Tim Ballard (nr. to fra venstre) stod indtil for nylig i spidsen for organisationen Operation Underground Railroad, der arbejder for at bekæmpe menneskehandel. Men organisationen er omdiskuteret og har blandt andet fået kritik for at bruge metoder, der kan have øget efterspørgslen på børn til menneskehandel. Her ses Tim Ballard til premieren på Sound of Freedom i Florida 22. juni 2023 sammen med blandt andre filmens instruktør, Alejandro Monteverde (nr. to fra højre). Foto: Avalon/Ritzau Scanpix

Og apropos hele eller halve sandheder, er Operation Underground Railroad flere gange blevet beskyldt for blandt andet at fuske med donationer, at tage æren for redningsmissioner og for at overdrive omfanget af deres arbejde dramatisk uden at have dokumentation for deres påståede redningsmissioner. 

Tidligere frivillige i organisationen har sågar rejst bekymringer om, at organisationen kan have skabt efterspørgsel efter menneskehandlede børn ved at tage på undercovermissioner i fremmede lande og spørge efter mindreårige piger på barer og sexklubber.

Til mediet VICE benægter Operation Underground Railroad at have overdrevet noget som helst, og organisationen siger, at de gør alt, hvad de kan for at undgå at skabe efterspørgsel. Derudover oplyser de, at de aldrig opererer i et land uden en invitation fra det pågældende land, som står for at afgøre hvornår, hvor og hvordan, der skal opereres.

“De (landene, red.) er til enhver tid ansvarlige for efterforskningen og operationerne, og vi følger deres anvisninger,” oplyste organisationen til VICE tilbage i 2021.

Ligeledes er Sound of Freedom blevet kritiseret af eksperter inden for menneskehandel for at fremstille en falsk opfattelse af, hvordan størstedelen af handlen med børn faktisk foregår.

Flere forbindelser til højreorienterede miljøer

Mens instruktør Alejandro Monteverde efter eget udsagn afholder sig fra at involvere sig politisk, deltog både Jim Caviezel og Tim Ballard, da QAnon-bevægelsens store helt, Donald Trump, i juli i år afholdt en visning af Sound of Freedom i sin golfklub i New Jersey. Jim Caviezel har efterfølgende kaldt Donald Trump “den nye Moses”.

Blandt gæsterne ved eks-præsidentens visning af filmen var også andre prominente republikanske skikkelser - herunder benægtere af resultatet af præsidentvalget i 2020 og erklærede QAnon-tilhængere.

Og ifølge Richard Greene er det sandsynligt, at konservative politikeres støtte til filmen har haft betydning for den status, den har fået i de konspirationsteoretiske kredse.

 

 

Det er desuden ikke første gang, Tim Ballard sættes i forbindelse med Donald Trump. I 2019 tildelte Donald Trump, der dengang var præsident, Tim Ballard en plads i et landsdækkende rådgivningspanel, der skal hjælpe i kampen mod menneskehandel. 

Og i 2020 meddelte Donald Trump så, at han ønskede at tildele en plads i et tilsvarende panel, der skal rådgive i trivsel blandt latinamerikanere, til Eduardo Verástegui - en mexicansk skuespiller, der spiller Tim Ballards medsammensvorne i Sound of Freedom, og som desuden er blandt filmens producere.

Eduardo Verástegui meddelte for nylig, at han stiller op til præsidentvalget i Mexico i 2024, og han har gennem en længere periode arbejdet på at køre sig selv i stilling som landets ultrakonservative politiske stemme. Han er blandt andet ivrig abortmodstander og tilknyttet den højreorienterede Viva México-bevægelse.



Og selvom instruktør Alejandro Monteverde nægter at være politisk engageret, er det ikke første gang, han skaber en film, der skydes i skoene at have højreorienterede under- eller overtoner. I 2006 udkom hans film ‘Bella’, der i religiøse kredse blev hyldet for at fremme antiabortsynspunkter. Eduardo Verástegui spillede hovedrollen i Bella.

En ilde hørt sandhed

Hvis der er en ting, der har det med at bekræfte konspirationsteoretikere i, at de har fat i den lange ende, så er det opfattelsen af, at nogen prøver at skjule noget. Og den opfattelse har været udbredt i forbindelse med lanceringen af Sound of Freedom, fortæller Sam Jackson.

Filmen havde premiere i USA på landets uafhængighedsdag den 4. juli i år, og siden da er der løbet rygter om, at “nogen” prøver at forhindre, at filmen får et publikum. Den plan har i så fald slået fejl på det groveste, for allerede nu  - uden et stort filmselskab i ryggen, og inden den har fået premiere i store dele af verden - har filmen som nævnt indtjent godt 216 millioner dollars på verdensplan.

Ikke desto mindre mener en betydelig del af filmens fans tilsyneladende, at der bliver gjort meget for at holde dens budskaber skjult. På sociale medier har der siden premieren været videoer i omløb fra biografer rundt omkring i USA, hvor besøgende hævder, at de ansatte på forskellig vis har saboteret deres biografoplevelse.

På TikTok kan man eksempelvis finde flere videoer fra brugere, der spekulerer i, at biografer iscenesætter tekniske problemer for at undlade at vise filmen, eller at de lyver om at have udsolgt af billetter til den, selvom biograferne er tomme. Men selvom flere af videoerne faktisk synes at dokumentere, at der har været tekniske problemer i nogle biografsale, er der altså ingen beviser for, at årsagen er, at biograferne prøver at forhindre, at Sound of Freedom bliver vist. Og både den amerikanske biografkæde AMC, der har været under beskyldning, og Angel Studios, der distribuerer filmen i USA, har tidligere afvist, at der skulle være noget om den snak.

Også folkene bag filmene har - bevidst eller ej - tændt op under forestillingen om, at nogen prøver at forhindre dens budskaber i at nå ud.

For det første har Alejandro Monteverde fortalt i flere interviews, at filmen har været år undervejs. Angiveligt lå filmen færdig - klar til distribution - allerede for fem år siden i 2018. Men både Eduardo Verástegui og Jim Caviezel har flere gange nævnt, at flere store streaming-tjenester, herunder Netflix og Amazon Prime, i årevis har afvist at lægge platform til filmen. Til sidst blev det altså streamingtjenesten Angel Studios, der mestendels distribuerer film og serier med kristne budskaber, der tog Sound of Freedom til sig.

Også det har fået brugere på sociale medier til at spekulere i, at nogen i filmindustrien - i “eliten” - prøver at forhindre, at filmens budskaber kommer frem.

Tjekdet
Sound of Freedoms instruktør, Alejandro Monteverde (venstre), har adskillige gange benægtet, at hans film er et udtryk for opbakning til QAnon-bevægelsen. På rollelisten er blandt andre Eduardo Verástegui (højre), der spiller hovedrollen Tim Ballards medsammensvorne og desuden er en af filmens producere. De to arbejdede også sammen på filmen Bella, der efter sin premiere i 2006 blev hyldet i religiøse kredse for at fremme antiabortsynspunkter. Her ses de til premiere i Los Angeles i 2015 på filmen Little Boy, hvor Alejandro Monteverde instruerede, og Eduardo Verástegui havde en birolle. Foto: Dan Steinberg/AP/Ritzau Scanpix

Samme tanke lufter Eduardo Verástegui og Jim Caviezel i et interview i forbindelse med promoveringen af filmen. Her siger Jim Caviezel, at Hollywood og filmindustrien er “bange” for Sound of Freedom.

“Den her film har en magt, fordi den går ind i dit hjerte, og den stiller dig et spørgsmål: når alt dette er ovre, hvad vil du så gøre? Du skal møde Gud på et tidspunkt. Og jeg tror, den kommer til at sætte mange whistleblowere i bevægelse. Ikke kun en. Men måske hundreder eller tusinder på verdensplan,” siger han videre.

Rundt omkring har der blandt fans af filmen været tiltag, der skal gøre den tilgængelig for flere seere. Elon Musk, der ejer det sociale medie X, og som i øvrigt tidligere har flirtet med QAnon-bevægelsen, har foreslået at gøre filmen frit tilgængelig på sin platform. Og herhjemme viste partiet Frihedslisten, som talrige gange har delt konspirationsteoretisk indhold i stil med QAnon-bevægelsen, allerede på den amerikanske premieredag filmen på en Zoom-forbindelse.

Men folkene bag filmen og Angel Studios har også taget utraditionelle metoder i brug for at udbrede dens budskaber. Med et såkaldt ‘pay it forward’-tiltag har Angel Studios gjort det muligt for fans af filmen at købe billetter til andre. 

Man kan simpelthen købe ekstra billetter for at sikre, at andre kan komme til at se filmen kvit og frit - enten via Angel Studios’ hjemmeside eller ved at scanne en QR-kode i biografen i slutningen af filmen, hvor Jim Caviezel i et klip opfordrer biografgængerne til at sprede budskabet om, at mange børn på verdensplan er fanget i sexslaveri. Filmens store økonomiske indtjening er blandt andet blevet tilskrevet dette tiltag.

På vej til Danmark

Mens store dele af verden har haft mulighed for at se Sound of Freedom i biograferne, har nysgerrige danskere måttet væbne sig med tålmodighed. Men det kan der muligvis blive lavet om på nu. 

Det norske distributionsselskab Manymore Films har nemlig købt rettighederne til distribution i Skandinavien. Og på Angel Studios’ hjemmeside - filmselskabet bag filmen - kan man læse, at filmen får premiere i Norge 27. oktober, mens Sverige og Finland byder biografgængere velkommen fra 3. november. Desuden får filmen premiere i en lang række andre europæiske lande i løbet af resten af 2023.

Og selvom det kunne se sådan ud, er Danmark ikke blevet overset. 

Manymore Films oplyser nemlig til TjekDet, at de forventer, at filmen kan vises i Danmark i november eller senest inden udgangen af 2023.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 4. okt 2023