Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Danske eksperter advarer mod fire år gammel anbefaling fra norsk lægemiddeldirektør

Faktatjek 9. aug 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
Smertestillende medicin, som for eksempel Aspirin, der indeholder acetylsalicylsyre, kan bruges til at behandle et hjerteanfald. Men det kan også gøre situationen værre, fastslår eksperter, efter en fire år gammel norsk anbefaling deles på ny. Foto: Shane Maritch/Shutterstock
  • Smertestillende medicin med acetylsalicylsyre kan redde dit liv, hvis du får et hjerteanfald, og alle over 65 år bør derfor have pillerne på sig

     

  • Sådan skriver netmediet Delbart på baggrund af en fire år gammel artikel, hvor en fagdirektør for den norske lægemiddelstyrelse udtaler sig

  • Men danske eksperter og Sundhedsstyrelsen vil ikke tilslutte sig anbefalingen, blandt andet fordi risikoen for fejlbehandling er for stor

  • Eksperterne understreger dog, at acetylsalicylsyre bruges til at behandle en blodprop i hjertet, men det kan være svært at diagnosticere for almindelige mennesker

  • Den norske lægemiddelstyrelse oplyser, at anbefalingen ikke er officiel, men mener samtidig, at det kan have værdi at bruge acetylsalicylsyre i visse akutte situationer

“Disse piller kan redde dit liv - alle over 65 år bør altid have dem i lommen.”

Sådan skriver netmediet Delbart i overskriften til en artikel, som er vældig populær på Facebook, hvor den er delt flere end 2.000 gange på tværs af platformen. 

De tilsyneladende livsvigtige piller er smertestillende med acetylsalicylsyre som blandt andet Aspirin. Hvis du eller andre bliver ramt af et hjerteanfald, kan de blodfortyndende piller nemlig reducere risikoen for at dø, skriver Delbart.

Den information har de fra en artikel i norske NRK fra august 2019, hvor Steinar Madsen, medicinsk fagdirektør for Legemiddelverket - Norges svar på Lægemiddelstyrelsen - udtaler sig.

Men de danske sundhedsmyndigheder anbefaler ikke alle over 65 år at have smertestillende med acetylsalicylsyre på sig. 

Heller ikke tre danske eksperter, TjekDet har talt med, vil anbefale, at man skynder sig ned på apoteket efter acetylsalicylsyre, selvom medicinsk personale faktisk bruger lige præcis det til at behandle blodpropper i hjertet.

Legemiddelverket i Norge oplyser til TjekDet, at de ikke officielt anbefaler alle over 65 at bære rundt på smertestillende med acetylsalicylsyre, men styrelsen understreger samtidig, at det i visse situationer kan være fordelagtigt at have den slags medicin til rådighed.

Tjekdet
Steinar Madsen har i en årrække været medicinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Norges svar på Lægemiddelstyrelsen, men til efteråret går han på pension. En anbefaling fra hans mund deles lige nu på sociale medier, men danske eksperter er ikke på linje med Steinar Madsen, der blev landskendt i Norge under corona-pandemien. Her ses han til et pressemøde om mulige bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen den 15. marts 2021. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix

Svært at stille diagnosen selv  

Vibeke Hjortdal, der er professor i medfødte hjertesygdomme på Rigshospitalet, understreger, at hvis man er sund og rask, er det ikke i sig selv farligt at tage en dosis på 300 milligram acetylsalicylsyre, som er den nævnte mængde i Delbarts artikel.

Alligevel giver anbefalingen i hendes optik ikke mening af den simple grund, at det i en akut situation kan være svært for almindelige mennesker at vurdere, hvad de fejler - eller hvad andre fejler for den sags skyld. Smerter eller ubehag i brystet er nemlig ikke ensbetydende med en blodprop i hjertet, understreger Vibeke Hjortdal.

“Måske det i virkeligheden er hurtig hjerterytme, forstyrrelser i hjerterytmen, angstanfald eller smerter i muskulaturen i brystet. Hvis alle de mennesker så tager Aspirin, fordi de tror, det er et hjerteanfald, kan det få helt uoverskuelige konsekvenser.”

Også Gunnar Gislason, der er professor og forskningschef hos Hjerteforeningen, påpeger, at det kan få den modsatte effekt end hensigten at behandle et hjerteanfald, hvis man ikke er sikker på diagnosen.

“Mange sygdomme kan have nogle af de samme symptomer som en blodprop i hjertet, så det er ikke noget, man selv skal stå og rode med. Hvis der for eksempel er tale om et mavesår, vil vi faktisk fraråde acetylsalicylsyre, fordi det kan øge risikoen for alvorlig maveblødning. Brister ved hovedpulsåren kan også minde om en blodprop i hjertet, men i den situation kan det også være fatalt at tage acetylsalicylsyre,” siger han.

Tjekdet
Forskningchef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, er en af tre eksperter, der ikke vil anbefale alle over 65 år at gå rundt med smertestillende med acetylsalicylsyre på sig. For selvom pillerne kan bruges til at behandle en blodprop i hjertet, kan det gøre situationen værre, hvis der viser sig ikke at være tale om netop det. Foto: Jacob Kjerumgaard/Hjerteforeningen

Derudover er der - som med alle andre lægemidler - risiko for en allergisk reaktion, påpeger Steen Dalby Kristensen, der er professor med speciale i hjertesygdomme ved Aarhus Universitet.

“Hvordan tjekker man lige, om en person, der har fået et hjerteanfald, er allergisk over for acetylsalicylsyre? Det er ikke nødvendigvis så let at finde ud af. Så det korte svar er, at vi ikke råder 65-årige raske mennesker til at gå rundt med acetylsalicylsyre i lommen," siger han.

TjekDet har spurgt Lægemiddelstyrelsen, hvordan de forholder sig til anbefalingen fra fagdirektøren hos deres norske pendant. De henviser til Sundhedsstyrelsen, der lægger sig på linje med de danske eksperter.

“Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at alle over 65 år har acetylsalicylsyre på sig til brug i tilfælde af hjerteanfald. Acetylsalicylsyre kan, ligesom andre lægemidler, påvirke eller blive påvirket af anden medicin. Det kan give bivirkninger, og der kan være tilfælde, hvor det ikke bør bruges,” skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til TjekDet.

Kan redde liv

Selvom eksperterne anbefaler det stik modsatte af, hvad Delbart skriver, er mediets artikel ikke uden væsentlige pointer. For acetylsalicylsyre kan faktisk redde liv, hvis der altså er tale om en blodprop i hjertet, fastslår eksperterne.

Derfor bruger ambulancepersonale netop acetylsalicylsyre til at behandle blodpropper i hjertet, forklarer Steen Dalby Kristensen.

“Når der kommer en ambulance ud, får man taget et hjertekardiogram. Og der kan man så se, om det er en stor blodprop, og så giver man acetylsalicylsyre og sender patienten med ambulancen ind til hospitalet. Men der er jo også mange, der får smerter i brystet, hvor der ikke er tale om en blodprop. Det kan være alt muligt andet, og derfor er det vigtigt, at man får det undersøgt," siger han. 

Har man en historik med hjerteproblemer, kan det derfor i princippet være en god idé at have acetylsalicylsyre på sig. Men det vil langt de fleste, der har haft hjerteproblemer, sandsynligvis allerede have, påpeger Steen Dalby Kristensen.    

"Det er mere eller mindre normal praksis, at folk, der tidligere har fået en blodprop, får forebyggende behandling med acetylsalicylsyre eller et andet blodfortyndende præparat.”

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Smertestillende medicin med acetylsalicylsyre kommer i mange varianter, men den mest kendte er nok Aspirin. Smertestillende med acetylsalicylsyre kan bruges til behandling af alt fra lette smerter som hovedpine og ledsmerter til forebyggende behandling af blodpropper i hjertet, hjernen eller benene. Kilde: Sundhed.dk Foto: Martin Bureau/AFP/Ritzau Scanpix

Anbefaling eller ej er Vibeke Hjortdal naturligvis godt klar over, at man ikke helt kan undgå dødsfald som følge af en blodprop i hjertet. Derfor bygger hendes afvisning af anbefalingen da også på, hvad der i hendes optik er mest forsvarligt at råde almindelige mennesker uden lægeuddannelse til.

“Jeg ved godt, at mange kan komme og sige, at de har hørt en historie om en, der falder pludseligt død om, hvor der aldrig har været noget med hjertet før. Det er naturligvis meget beklageligt, men vi har bare ikke rigtig noget godt råd til dem endnu,” siger hun.  

Gevinst versus risiko

TjekDet har på mail spurgt Legemiddelverkets medicinske fagdirektør, Steinar Madsen, om han fortsat mener, at alle over 65 år bør have smertestillende med acetylsalicylsyre på sig til behandling af hjerteanfald. Han har ikke svaret på vores henvendelse.

Men hans arbejdsplads - i hvert fald lidt endnu - Legemiddelverket slår som nævnt fast, at Steinar Madsens anbefaling fra 2019 hverken dengang eller nu er styrelsens officielle anbefaling. De understreger også, at det er vigtigt at få hurtig lægehjælp i tilfælde af et hjerteanfald.

De henviser dog samtidig til en nyhed på deres hjemmeside, hvor de - stik imod de danske eksperters udlægning - skriver, at det ikke er farligt at tage acetylsalicylsyre, selvom det senere viser sig, at man ikke var ramt af en blodprop i hjertet.

Foreholdt de danske eksperters indvendinger mod den konklusion svarer overlæge i Legemiddelverket Morten Finckenhagen følgende i en mail:

“Som med al behandling med lægemidler skal man vurdere forholdet mellem gevinst og risiko. En enkeltdosis acetylsalicylsyre kan teoretisk udløse alvorlig blødning, men risikoen er beskeden (med undtagelse af patienter med kendt risiko for blødninger) og må vejes op imod risikoen for pludselig død af et mistænkt hjerteanfald. Det vigtigste er at ringe til akuttelefonen på 113 og følge deres råd.”

TjekDet har spurgt Delbart, hvorfor de på deres danske side skriver om en fire år gammel anbefaling fra Norge, men netmediet er ikke vendt retur på vores henvendelse.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 14. aug 2023