Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Magnetiske vacciner, orme i mundbind, og corona, corona, corona. Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2021

Indsigt 25. dec 2021  -  7 min læsetid
This describes the image
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/Daniel Munoz/AFP/Philip Davali/Ritzau Scanpix/Wikimedia Commons
Skrevet af: Redaktionen

Mens året så stille går på hæld, må vi konstatere, at covid-19 igen i år har været det altoverskyggende emne på tjekdet.dk. Det afspejler sig tydeligt i de historier, som I, kære læsere, har fundet størst interesse for gennem 2021.

Vi et meget taknemmelige og stolte over, at I læser med. Tak for det.

Og lad os så komme til det. Særligt to artikler har i år fanget jeres interesse, og de er begge i den mere kuriøse ende af spektret.

I foråret bredte der sig et rygte på sociale medier om, at vaccinerne mod covid-19 gør de vaccinerede magnetiske. I stribevis af videoer satte folk magneter og diverse metalgenstande fast på den arm, hvor de var blevet stukket med vaccinen. Men der er ikke en eneste magnetisk ingrediens i nogen af de fire coronavacciner, som er godkendt herhjemme, og derfor kunne en vaccineforsker helt og aldeles afvise, at man skulle blive magnetisk af dem. Det blev årets mest læste artikel.

Tæt efter følger endnu et rygte fra foråret. Her forlød det, at små, sorte orme kryber rundt i de mundbind, vi alle iklæder os, når vi skal handle eller med offentlig transport. Sociale medier strømmede over med videoer, hvor folk har filmet deres mundbind, mens de ånder på dem eller lægger dem i varmt vand, så man kan se 'ormene' bevæge sig.

TjekDet sendte en journalist i kiosken og dagligvarebutikkerne efter mundbind og så afsted til Københavns Universitet for at få sat dem under lup. Det viste sig, at det ikke var orme, der lurede i mundbindene, men fibre fra eksempelvis tøj. Det var imidlertid ikke noget vindende argument, da selvsamme TjekDet-journalist nogle dage senere var i sin lokale kiosk og fandt indehaveren i færd med at balancere et mundbind over en skål kogende vand. Til gengæld er det årets næstmest læste artikel på tjekdet.dk.

Den tredje artikel på listen handler om en lille, international elites angivelige plan om at indføre et verdensomspændende kommunistisk diktatur.

Coronapandemien er blot første skridt. Vi tog hoppet ned i kaninhullet, så I ikke behøver at gøre det, og så vi alle sammen kan blive klogere på konspirationsteorien The Great Reset. Også vores gennemgang af konspirationsteorien om Illuminati pirrede i år jeres interesse, dog ikke nok til at blive blandt de ti mest læste artikler.

Den fjerde mest læste artikel er en af de mere nylige på denne liste. Da det for en lille måneds tid siden igen blev et krav at bruge mundbind i butikker og kollektiv trafik, skrev Statens Serum Institut (SSI) på Twitter, at mundbind reducerer smitte med 53 procent, og henviste til et studie af forskellige coronatiltags effekter på smitten. Men studiet kunne ikke understøtte SSI’s udlægning, forklarede forskeren bag til TjekDet, og så måtte seruminstituttet trække i land.

Det finder som regel stor klangbund på sociale medier, når nogen argumenterer for, at danske pensionsydelser er uretfærdige. Det var også tilfældet, da en facebookbruger i sommer sammenlignede dansk pension med pensionsydelserne i Tyskland og Frankrig – en sammenligning, der fik den danske ydelse til at se en anelse pauver ud. 

Men sammenligningen tog ikke højde for diverse forskelle mellem landene, og manden bag sandede, at det var mere indviklet end som så, at sammenligne pensionssystemer. Den historie indtager en femteplads på denne liste. Det er i øvrigt ikke den eneste gang, I flittigt har læst med om pension. Det samme var tilfældet, da en gammel traver om, at pensionisters indkomst udgør under halvdelen af fattigdomsgrænsen, florerede i august. Den blev ikke helt læst nok til at være blandt de allermest læste - nu fandt den så vej til listen alligevel.

Vi iler videre til nummer seks på listen, og her skal vi tilbage til sensommeren. Amerikanske tropper har forladt Afghanistan efter 20 års krig, hovedstaden Kabul er netop faldet i hænderne på Taliban og afghanere i hobetal evakueres ud af byen. TV 2 bringer et billede af et transportfly stopfyldt med afghanere. Men på Facebook anklages TV 2 for at bringe falske nyheder. Her deler en bruger nemlig et lignende billede, blot hvor flyets lastrum nærmest er tomt. Det viser sig dog, at TV 2’s billede ikke er manipuleret. Det er derimod billedet, som skulle bevise, at TV 2’s billede er det.

syvendepladsen skal vi igen en tur forbi Statens Serum Institut.

Tilbage i foråret florerede nemlig en aktindsigt fra SSI, hvoraf det fremgik, at 4.415 personer er døde inden for 30 dage efter vaccinestik. Det blev på sociale medier forstået sådan, at vaccinerne havde slået de godt 4.000 personer ihjel. Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Hvad aktindsigten fra SSI egentlig vidner om er faktisk bare, at ældre mennesker beklageligvis dør i ny og næ - også selvom de er vaccinerede.

Siden foråret sidste år har danskere et utal af gange fået stukket en vatpind i næse eller svælg. Lige nu foretages der dagligt mere end 200.000 PCR-test, for at afgøre om folk er smittet med coronavirus. Men måske et det ingen nytte til. For Kary Mullis, selveste opfinderen af PCR-testen, skulle nemlig have slået fast, at testen slet ikke virker til formålet.

Sådan blev et citat fra selvsomme Mullis i hvert fald udlagt på sociale medier i begyndelsen af året. Sat i rette kontekst vidnede citatet dog ikke om, at PCR-testen var så ubrugelig endda. Kary Mullis døde i øvrigt før verden overhovedet havde stiftet bekendtskab med den nye coronavirus. Vi hædrer ham med en ottendeplads.

På niendepladsen finder vi en mand, hvis stemme har lydt i mange danske stuer, nemlig den tidligere radiodoktor på DR Carsten Vagn-Hansen. For nylig blev han citeret på sociale medier for at sige, at vaccinerne mod covid-19 er eksperimentelle og ikke er gennemtestede, og at han derfor ikke ville vaccineres. Det bekræftede han over for TjekDet, men han manglede dokumentation for sin kritik af vaccinerne.

Vi runder listen af med et triumvirat, der har gjort deres kritiske røster bemærket under coronakrisen. Lægerne Claus Hancke og Kim Varming samt erhvervsjurist og fysioterapeut Michael Schultz har gang på gang kritiseret håndteringen af krisen.

I november forfattede de tre så en kronik i avisen Nordjyske Stiftstidende, hvor de skrev, at D-vitamin er afgørende for at gennemleve infektioner som covid-19. De henviste til forskning på området, men forskere bag forskningen fortæller, at kronikørerne overdriver D-vitamins betydning mod covid-19. D’herrer indtager tiendepladsen på vores liste over de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2021.

Slutteligt lidt ekstra julelæsning til de interesserede.

Det er sjældent, vi på TjekDet finder grund til at skrive om fodbold og sport i det hele taget. Men et herrelandshold i storform ved sommerens EM-slutrunde i fodbold kombineret med udrulning af vacciner og en dansk landsholdsstjerne, der kollapsede på banen, skulle vise sig at være den perfekte storm for misinformation.

Da Christian Eriksen kollapsede under Danmarks EM-gruppekamp mod Finland affødte det hurtigt rygter om, at kollapset var en vaccinebivirkning. Vi kortlagde spredningen af rygtet, og gennemgik den dokumentation, der blev fremført, og intet af det beviste, at landholdsspilleren var vaccineret på daværende tidspunkt. Siden lavede vi en podcast om sagen, som du kan lytte til her.

Desuden har der floreret rygter om, at flere sportsfolk og FIFA-spillere end tidligere skulle være kollapset og døde som følge af hjerteproblemer i år. Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på.

Opdateret 4. jan 2022